Evenimentul Zilei > Monden > Cucerirea lui Clancy. Primul om care a călătorit în lume pe motocicletă
Cucerirea lui Clancy. Primul om care a călătorit în lume pe motocicletă

Cucerirea lui Clancy. Primul om care a călătorit în lume pe motocicletă

EVZ continuă seria poveștilor „oamenilor cu moto la cap” din categoria Adventure, iar de această dată îl aducem în lumina reflectoarelor pe cel despre care se zice că ar fi întâiul motociclist care străbătut lumea pe două roți.

A fi motociclist dornic de aventură este, poate, cel mai deosebit sentiment, pe care mulți l-au cunoscut în ultimul secol. Motociclismul de lungă distanță a deschis și deschide în continuare noi oriznoturi pentru cei care vor să vadă lumea, să cunoască diferite culturi și oameni, străbătând distanțe uriașe pe motocicletă.

Primul om carea a străbătut lumea pe o motocicletă este americanul Carl Stearns Clancy. Acesta s-a născut în New Hampshire, în 1890 și s-a stins din viață în 1971. Clancy a fost director și producător de film, dar pasiunea sa pentru motociclete era una aparte.

Într-o zi, în anul 1912, Clancy și-a dat seama că s-a săturat de volumul mare de muncă de pe platourile de filmare. Astfel, că tânărul american a sărit în șaua motocicletei sale, un Henderson Four, și a pornit într-un tur complet al pământului. Bineînțeles, la acea vreme, motocicleta sa nu avea acele dotări extravagante. Avea un motor de 934cc, 7 CP, o treaptă de viteză și fără frână pe față.

A pornit din Philadelphia spre New York, iar pe drum i s-a alăturat și prietenul său, Walter Storey. Au traversat Atlanticul și au poposit în Dublin, dar regulile locale de circulație au oferit primul lor obstacol. Regulile de circulație din Irlanda i-au dat mari bătăi de cap mai ales lui Storey. Acesta a încurcat sensurile și s-a înfit cu motocileta sa direct într-un tramvai. În timp ce vehiculul său se afla într-un ateleier de reparații, Storey s-a deplasat pe motocicleta lui Clancy, însă a stat pe rezervorul ei, deoarece șaua nu era destul de lungă pentru a fi ocupată și de un pasager.

Prietenul său a abandonat călătoria

Călătoria lor era finanțată parțial de articolele pe care Clancy le scria într-o revistă newyorkeză „Bicycling World and Motorcycle Review”. Pentru a putea plăti pentru reparația motocicletei prietenului său, Clancy a fost nevoit să scrie și mai multe articole. Apoi, aceștia au plecat spre Scoția, pe urmă în Anglia, după care și-au continuat drumul către Europa continentală.

Au stat două luni în Paris. Însă, Storey s-a întors la New York. Dezamăgit de alegerea făcută de prietenul său, Clancy a reușit să prindă o franciză cu Henderson. Comisionul său pentru tranzacție a asigurat fondurile pentru finalizarea călătoriei.

Banii erau puțini, dar cu toate acestea, americanul a reușit să străbată Europa, Africa, America de Nord și Asia pe motocicletă. Guvernul american devenise tot mai supărat pe aventura lui Clancy în jurul lumii. Aventurierul avea parte doar de critici de fiecare dată când ajungea la vreo graniță. În Europa a fost întâmpinat cu brațele deschise de localnici. A poposit în Spania, Franța, Olanda și în alte câteva țări. Pe „Bătrânul Continent” a întâmpinat și prima mare problemă tehnică, îi cedase un rulment.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE