Ministerul Educaţiei avertizează autorităţile locale să pregătească bani pentru examinările medicale ale dascălilor, care, de multe ori, achitau aceste facturi din propriul buzunar.
Un profesor a bătut un copil, un director de şcoală îşi înjură elevii, o profesoară se bate cu un poliţist pe holul şcolii, iar o altă profesoară le vorbeşte copiilor despre sex la ora de tehnologie. Aceste cazuri au readus în discuţie problema examinărilor psihologice pentru cadrele didactice: cât sunt de eficiente, cât de serios se fac şi cine le plăteşte.
Cu toate că, potrivit legii, primăriile ar trebui să acopere şi această cheltuială, nu întotdeauna s-a întâmplat aşa. Prin urmare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) au emis instrucţiuni prin care le amintesc autorităţilor publice locale să pună bani deoparte şi pentru examinările medicale ale profesorilor.
"Noi ne dorim să trecem de formal, pentru că aici e o problemă de responsabilitate: directorul să ştie că trebuie să anunţe autoritatea publică locală, autoritatea publică locală să ştie că are de alocat aceşti bani, iar profesorul să ştie că, în faţa elevului, nu poate fi decât integru atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi din punct de vedere moral", explică demersul Oana Badea, secretar de stat în MECTS.
Formular pentru minte
Astfel, pe lângă vizita la medicul de familie, care trebuia să parafeze o adeverinţă pe care scria "apt", profesorii trebuiau să treacă şi pe la psiholog. Însă, în majoritatea cazurilor, un psiholog mergea la şcoală şi îi punea pe dascăli să completeze un formular. Şi cam la asta se reducea întregul control.
"Stăteam cu toţii la o masă şi completam şi ne întrebam unii pe alţii: tu ce-ai pus aici, dar tu? Cam aşa se întâmpla", povesteşte un dascăl. Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti ( ISMB ) spun că seriozitatea acestor examinări ar trebui să fie pusă pe primul plan.
"Situaţiile în care se neglijează examinările medicale pot avea repercusiuni grave. Închipuiţi-vă că un profesor are TBC şi nu este depistat la timp, apoi toţi copiii trebuie să facă teste. Este normal să plătească primăria. Aşa cum asigură cheltuielile pentru întreţinere, utilităţi, căldură, este normal să aibă grijă ca şi cadrele didactice să fie în regulă din punct de vedere al sănătăţii", explică Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.
Iar un examen amănunţit e cu atât mai necesar cu cât profesorii nu au o meserie prea simplă. " Învăţământul te uzează cu cât înaintezi în vârstă. În general, sunt anumite maladii care trebuie depistate de un specialist. Ar trebui alese anumite cabinete care să fie întradevăr de încredere, nu e suficientă parafa medicului. Cred că ar trebui să fie dat un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii", a daugă Marian Banu.
"Nu se face un examen real"
Nici profesorii nu sunt convinşi că formularele pe care sunt puşi să le completeze depistează cu adevărat problemele pe care le-ar putea avea ei sau colegii lor.
"Se fac examene psihologice în fiecare an, dar nu ştiu cât sunt de serioase, mie îmi pare că sunt mai degrabă o afacere, să facă bani nişte firme. La examinare se procedează corect, dar, din experienţă, ştiu că au existat colegi cu grave deviaţii de comportament şi nu s-a văzut deloc la acele teste", spune Tudor Bănuţă, profesor la Colegiul Tehnic "Traian", din Capitală.
Nici Cristina Laudoniu, de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", nu ştie în ce măsură aceste teste depistează deviaţiile unor cadre didactice. "Nu se face, practic, un examen adevărat, să se vadă cum reacţionează în anumite situaţii. În plus, am înţeles că cei cu dublă personalitate au cele mai bune rezultate la aceste chestionare. Nu este foarte concludent, mai ales că testul poate fi valabil în acel moment, iar mai târziu «pacientul » poate merge să-i facă rău cuiva şi nu răspunde nimeni. Nu am întâlnit pe nimeni care să fi avut probleme vreodată pentru că a picat la acest test", povesteşte profesoara.
Testele rămân însă obligatorii, indiferent cum se fac. "Încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică a uxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical", se arată în instrucţiunile emise de Ministerul E ducaţiei. "Se fac examene psihologice în fiecare an, dar nu ştiu cât sunt de serioase, mie îmi pare că sunt mai degrabă o afacere, să facă bani nişte firme. La examinare se procedează corect, dar, din experienţă, ştiu că au existat colegi cu grave deviaţii de comportament şi nu s-a văzut deloc la acele teste." TUDOR BĂNUŢĂ, profesor