Cu Nasul la congres

Cu Nasul la congres

Mircea Sandu a fost ales azi in Comitetul Executiv al UEFA.

Romania are de azi un reprezentant in structurile europene ale fotbalului. La alegerile de la Düsseldorf (Germania), Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, a obtinut un loc de membru in Comitetul Executiv al UEFA.

La Düsseldorf au fost desemnati sase membri in Comitetul Executiv, dintre 13 candidati. Cei mai puternici contracandidati ai lui Mircea Sandu au fost Senes Erzik (Turcia), Angel Maria Villar Llona (Spania), Eggert Magnusson (Islanda), Joseph Mifsud (Malta), Giangiorgio Spiess (Elvetia), Gilberto Parca Madail (Portugalia) si Grigori Surkis (Ucraina).

Alti pretendenti, care au pornit cu sanse mai mici la un loc de membru in Comitetul Executiv, sunt Rakhat Aliev (Kazakhstan), Tomas Gea (Andorra), Frantisek Laurinec (Slovacia), Liutauras Varanavicius (Lituania) si Vlatko Markovici (Croatia). Despre Markovici, presa internationala a scris ieri ca s-ar fi retras din cursa. Presedintele FRF avea nevoie de cel putin 27 de voturi pentru a intra in Comitetul Executiv. A obtinut 32.

De asemenea, conducatorii celor 52 de federatiile nationale membre ale UEFA au ales si un nou presedinte al forului fotbalistic european: Michel Platini (51 de ani). Acesta l-a ivins in alegeri pe suedezul Lennart Johansson, in varsta de 77 de ani, actualul conducator al federatiei.

Pactul din Est In editia sa de ieri, cotidianul spaniol "El Mundo Deportivo" a scris ca intre federatiile din tarile est-europene ar exista un pact secret. "Europa fotbalistica se poate divide serios la alegerile pentru presedintia UEFA.

Tarile din fostul Bloc Estic, cu influenta fostei URSS si cu aliati precum Turcia, Israel sau Cipru, vor sa dea o adevarata lovitura de stat pentru ca patru reprezentanti ai lor sa intre in Comitetul Executiv al UEFA si sa limiteze puterea granzilor.

Pactul secret la care a avut acces MD (n.r. - "El Mundo Deportivo") este ca tarile din Blocul de Est ii vor vota pe cei patru candidati: Grigori Surkis, Frantisek Laurinec, Mircea Sandu si Liutauras Varanavicius", a notat publicatia iberica.

TRASEU Mircea Sandu, parinte al blaturilor si profitor de pe urma Generatiei de Aur   Mircea Sandu a renuntat la cariera de fotbalist in 1986, dupa ce a disputat 408 jocuri si a marcat 167 de goluri. In august 1990, fostul atacant de la Sportul Studentesc s-a catapultat in fruntea federatiei, reusind sa-l debarce pe Mircea Pascu dupa o "lovitura de palat". Ulterior, Pascu le-a intentat proces celor de la FRF, sustinand ca acest for este ilegal, iar noua conducere a fost instalata in urma unor jocuri de culise.

Pascu a mai reclamat ca FRF ar fi furat patrimoniul si bunurile Federatiei Romane de Fotbal Asociatie! La FRF, toate au fost bune si frumoase cata vreme Generatia de Aur a produs rezultate notabile pe plan international.

De la instalarea lui Sandu, nationala a obtinut patru calificari (Cupa Mondiala - editiile 1994 si 1988 si Campionatul European - editiile 1996 si 2000), dar a ratat de tot atatea ori participarea la turneele finale (Cupa Mondiala - editiile 2002 si 2006 si Campionatul European - editiile 1992 si 2004).

In mandatul lui Sandu, blaturile au inflorit in defuncta Divizie A. Faptul ca n-avea niciun proiect de dezvoltare a fotbalului nu l-a impiedicat pe Nasu’ sa prospere. Imbogatirea s-a facut pe spatele lui Hagi, Popescu, Lupescu si Raducioiu. Renumit pentru gratarele pe care le incingea in perioade de criza majora pentru nationala, Nasu’ s-a inconjurat de personaje fara coloana vertebrala.

Exemplul tipic de "yesmen" federal este Adalbert Kassai. Presedintele FRF se face vinovat si pentru faptul ca i-a refuzat sistematic lui Mircea Lucescu, antrenorul roman cu cea mai buna cota in strainatate, dreptul de a pregati echipa nationala.

La alegerile din noiembrie 2005, Sandu a fost reconfirmat in functie. Nasu’ l-a invins, la urne, pe fostul mare international Gica Popescu. Dintr-un total de 290 de electori, 186 au votat cu Nasul, iar 102 - cu Baciul.

Generatia de Aur a fost rapusa de Sandu cu propriile sale arme. Parteneriatul semnat de Mircea Sandu cu "sindicalistul" Ionut Lupescu, fost coleg cu Gica Popescu la echipa nationala, i-a facilitat locatarului de la "Casa Fotbalului" o noua victorie.

In Comitetul Executiv si-au mai facut loc:

Angel Villar Llona (42 de voturi)

> Tara: Spania

> Data nasterii: 21 ianuarie 1950

> Profesie: fost fotbalist

> Functii in fotbal: presedinte al federatiei spaniole, vicepresedinte al UEFA, vicepresedinte al FIFA, presedinte al Comisiei pentru fotbal din cadrul FIFA, presedinte al Comitetului pentru arbitri din cadrul FIFA.

Senes Erzik (37)

> Tara: Turcia

> Data nasterii: 18 septembrie 1942

> Profesie: membru in Comitetul Executiv al Cankurtaran Holding Inc.

> Functii in fotbal: presedinte de onoare al federatiei turce, vicepresedinte al UEFA, membru in Comitetul Executiv al FIFA, presedinte al Comitetului FIFA pentru Etica si Fair-Play, membru al Comitetului FIFA de organizare a Cupei Mondiale

Gilberto Parca Madail (27)

> Tara: Portugalia

> Data nasterii: 14 decembrie 1944

> Profesie: economist

> Functii in fotbal: presedinte al federatiei portugheze, membru consultativ in Comitetul Executiv al UEFA in 2004, membru in Comitetul FIFA pentru organizarea Cupei Mondiale

Grigori Surkis (27)

> Tara: Ucraina

> Data nasterii: 4 septembrie 1949

> Profesie: avocat

> Functii in fotbal: presedinte al Federatiei ucrainene, membru consultativ in Comitetul Executiv al UEFA in 2004, membru in Comitetul pentru Asociatii Nationale din cadrul FIFA.

Cine este noul sef al forului din Nyon.

Michel Platini (Franta)

> Data si locul nasterii: 21 iunie 1955, Joeuf

> Cariera de jucator: AS Joeuf (1966-1972), Nancy (1972-1979), Saint Etienne (1979-1982), Juventus Torino (1982-1987), 72 de meciuri in echipa nationala a Frantei (41 de goluri)

> Palmares: Cupa Frantei (1978), campion al Frantei (1981), Cupa Italiei (1983), Cupa Cupelor si Supercupa Europei (1984), campion al Italiei (1984 si 1986), Cupa Campionilor Europeni (1985), Cupa Intercontinentala (1985), campion european (1984), medalie de bronz la Cupa Mondiala 1986, locul 4 la Cupa Mondiala 1982.

> Titluri: de trei ori golgheter in campionatul italian , cel mai bun marcator la EURO 1984 (9 goluri), trei trofee "Balonul de aur" (1983, 1984 si 1985)

> Cariera de antrenor: selectioner al Frantei intre 1988 si 1992 (16 victorii, 8 remize si 5 infrangeri)

> Posturi ocupate: Copresedinte al Comitetului francez de organizare a Mondialului din 1998, consilier special al presedintelui FIFA din 1998, vicepresedinte al Federatiei Franceze de Fotbal din 2001, membru in Comitetele Executive ale UEFA si FIFA din 2002

Ne puteți urmări și pe Google News