Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu cât unge Boc sforarii PSD-PNL înaintea moţiunii
Cu cât unge Boc sforarii PSD-PNL înaintea moţiunii

Cu cât unge Boc sforarii PSD-PNL înaintea moţiunii

Pe lista generozităţii guvernamentale apar colegiile lui Hrebenciuc, Zgonea, Moldovan, Tăriceanu, Haşotti.

În timp ce liderii PDL încearcă să-şi convingă parlamentarii că trădătorii lor la moţiunea de cenzură de miercuri ar fi mai puţini decât sabotorii din rândurile opoziţiei, premierul Emil Boc finaţează de la buget colegiile unor deputaţi cu influenţă în tabere din PSD sau PNL.

PSD-iştii Viorel Hrebenciuc, Aura Vasile, Valeriu Zgonea, Mircea Geoană, Radu Moldovan pe de o parte, liberalii Călin Popescu- Tăriceanu, Eugen Nicolaescu sau Puiu Haşotti pe de alta se numără printre parlamentarii cu colegiile cel mai bine "unse" săptămâna trecută, pentru şcoli şi grădiniţe, cot la cot cu uninominalii puterii.

În acelaşi timp, în colegiile altor liberali sau PSDişti finanţarea a rămas la zero. Hrebenciuc, Vasile şi Zgonea sunt recunoscuţi ca aranjori în grupul PSD de la Cameră, Geoană are încă fideli la Senat, iar Tăriceanu şi Haşotti au sforile grupurilor PNL din parlament.

Ponta şi Antonescu, sub linie

În situaţia de a nu se intersecta deloc cu puterea sunt 22 de colegii de senator şi 46 de deputat. Patru (trei PSD şi unul PNL) nu au primit nimic, unele au rămas cu sume modice (inclusiv Ponta şi Antonescu – câte 70.000 de lei), iar altele le-au depăşit chiar pe cele ale puterii.

Dacă media la PDL-UDMR-UNPR a fost de 250.000 de lei de deputat, Sergiu Andon (PC), aflat în tandem cu Cristian Ţopescu (PNL), a sărit-o, până la 740.000 de lei.

La Senat, topul este ţinut de Florin Constantinescu – PSD (805.000 de lei), urmat de Gavril Mârza – PSD (600.000 de lei) şi Emilian Frâncu – PNL (600.000 de lei), Sorin Lazăr – PSD (aflat în tandem cu deputatul PNL Cris – tian Adomniţei – 533.000).

Tăriceanu şi Geoană, în top

În colegiul lui Geoană, exclusiv PSD şi la Camera Deputaţilor, ajung 410.000 de lei, din care 290.000 în zona lui Zgonea, negociatorul la legea pensiilor. Peste Hrebenciuc au dat brusc 181.000 de lei, guvernul alimentând şi colegiul de Senat suprapus lui cu 231.000 de lei.

Boc a dat chiar şi în sectorul lui Marian Vanghelie: 150.000 de lei pentru Aura Vasile, 175.000 – Ecaterina Andronescu şi 155.000 – Oana Niculescu-Mizil. Cel mai bine între deputaţii PSD stă totuşi Radu Moldovan, cu 620.000 de lei.

Pentru un colegiu de Senat exclusiv PNL, cel al lui Haşotti, guvernul a alocat 235.000 de lei. Mult mai mult au primit însă Tăriceanu (400.000 de lei) şi Nicolaescu (250.000), vioara întâi şi a doua în grupul deputaţilor PNL.

ŞANSE

Hrebenciuc ezită cu pronosticul

Chiar dacă mai sunt doar trei zile până la moţiunea de cenzură, Viorel Hrebenciuc nu se grăbeşte cu pronosticul.

"Există destui în PDL care ar vota-o, dacă ar fi lăsaţi să o facă democratic"
, a acuzat el tactica puterii de a-şi ţine parlamentarii în bănci.

Un reproş a avut şi pentru PNL, după neînţelegerile privind premierul: "Mi se pare că nu s-a maturizat încă politic Crin Antonescu".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: