Doi tineri instructori organizează mâine un prim concurs de snowkayaking, importat recent din Europa.
Doi bihoreni amatori de senzaţii tari, Radu Tănase şi Ionuţ Ferche, lansează mâine prima competiţie de caiac pe zăpadă. Aceasta e organizată de Centrul Alpin şi Sport Extrem ARTIS din Oradea, în colaborare cu Extreme Zone Adventure şi Asociaţia Salvatorilor Montani Şuncuiuş. Acesta se desfăşoară începând cu ora 11.00, vizavi de pârtia de la Vârtop-Arieşeni.
Pentru 5 lei, fiecare participant la concurs va primi un caiac de ultimă generaţie, fabricat dintr-un plastic deosebit de rezistent la şocuri, o padelă cu care să-şi menţină direcţia, o cască de protecţie şi o fustiţă pentru a-şi acoperi picioarele. Pe lângă acestea, participanţii vor trebui să aibă asupra lor ochelari de schi, o geacă groasă şi un fluier, în caz că se pierd de grup. Înainte să coboare pe pârtie, toţi concurenţii vor urmări un exerciţiu demonstrativ de snowkayaking asigurat de organizatori. O pereche de mănuşi, o căciuliţă şi câteva sucuri sunt „premiile“ oferite de organizatori, săraci în sponsori, dar dornici să promoveze noul sport. Promotori pentru România Radu şi Ionuţ sunt „nebunii“ care au importat în România caiacul pe zăpadă. „Snowkayaking este un generator de adrenalină situat între sanie şi bob, accesibil tuturor, dar mult mai spectaculos“, spune Radu. „La începutul lunii decembrie, eram cu prietenii mei în ştrandul din cartierul orădean Ioşia şi exersam nişte tehnici de protecţie la răsturnarea cu caiacul. Atunci m-a sunat instructorul meu din Slovenia şi, din moment ce nu ştia că noi făceam exerciţiile în apă termală şi crezând că îngheţăm în apele reci ale Crişului, ne-a sugerat să încercăm să facem caiac pe zăpadă“, îşi aminteşte Radu Tănase. Băieţilor nu le-a trebuit mai mult, aşa că, a doua zi, erau deja pe pârtia de la Arieşeni să testeze inedita idee. „Caiacul zboară lin, dar cu o viteză ameţitoare“, zâmbeşte Radu. O provocare pentru oricine Deşi Radu îl încadrează în categoria sporturilor extreme din pricina vitezei, a lipsei de control şi a frânelor inexistente, tânărul spune că oricine poate să se lase provocat de noul sport. „Îţi trebuie doar curaj. Odată plecat, eşti bun plecat. Nu te mai opreşti decât în vale sau dacă te răstorni cu caiacul. Dar nu e nevoie să mergi cu viteză. Nu trebuie să-ţi alegi panta cea mai abruptă. Într-un caiac eşti mult mai în siguranţă decât pe o sanie şi mai liber ca într-un bob. Rezultatul e distracţie la viteză mare“, asigură Radu. RAFTING
Tănase şi Ferche au făcut parte din trupele speciale Radu Tănase şi Ionuţ Ferche sunt singurii ghizi de rafting din România acreditaţi la nivel internaţional. Amândoi au lucrat în trupele speciale din cadrul armatei, timp de zece, respectiv cinci ani. „Ne-am lăsat deodată şi am plecat la muncă în străinătate. Eu în Spania şi Ionuţ în America. Ne-am întors fireşte cu idei dintre cele mai trăsnite“, îşi aminteşte Radu Tănase.
„Un prieten comun a asistat la curse de rafting în Turcia şi, la întoarcere, ne-a propus să ne specializăm pe chestia asta, să aducem sportul acesta în Bihor. Cursul l-am urmat în Slovenia, împreună cu Ionuţ. Ştiam că nu există ghizi acreditaţi la nivel internaţional în România, aşa că ne-am zis: «De ce să nu fim noi primii?»“, povesteşte Radu Tănase. La cei 31 de ani, Radu este responsabilul cu activităţile sportive al firmei Extreme Zone Adventure din Vadu Crişului, judeţul Bihor.