Evenimentul Zilei > Politica > CSCI: „Abaterile dintre rezultatele exit-poll-ului şi cele ale BEC sunt foarte mici”
CSCI: „Abaterile dintre rezultatele exit-poll-ului şi cele ale BEC sunt foarte mici”

CSCI: „Abaterile dintre rezultatele exit-poll-ului şi cele ale BEC sunt foarte mici”

Pentru a îndepărta suspiciunile legate de exit-poll-ul realizat în seara alegerilor europarlamentare pentru TVR1,al[turi de Avangarde, CSCI a realizat un tabel care prezintră diferența dintre rezultatele acestuia și numărătoarea finală a voturilor realizată de BEC.

Performanţa institutelor care realizează exit-poll-uri se măsoară prin analiza diferenţelor dintre estimările sondajului la urne prezentate în seara votului şi rezultatele numărătorii voturilor efectuate ulterior de către BEC, susțin reprezentanșii CSCI, care subliniază că "abaterile dintre rezultatele exit-poll-ului şi cele ale BEC sunt foarte mici, ceea ce arată o performanţă ştiinţifică meritorie".

CSCI susține că estimările s-au încadrat cu mult sub marja de eroare stabilită, cu o singură excepţie, votul pentru Alianţa PSD-UNPR-PC unde estimarea a depăşit cu 0,4% marja de eroare anunţată de +/-2,5%. "Depăşirea cu 0,4% a marjei stabilite în cazul PSD poate fi explicată prin numărul mare de voturi nule, de circa 6% care, în orice variantă, ar fi mărit scorul obţinut de PSD cu cel puţin 2%", explică într-un comunicat de presă CSCI.

Pentru toate celelalte partide, diferenţele între estimări şi rezultatele efective a fost de sub 0,8%, iar pentru Mircea Diaconu de -1,4%. La estimările pentru partide precum PP-DD, PNL, PDL, Forţa Civică sau PRM diferenţele au fost zero (PP-DD) sau cu abateri de sub 0,4% (de ex. 0,1% pentru PNL, 0,1% pentru PRM, 0,2% pentru PDL).

"În concluzie, o depăşire minimă a marjei de eroare într-un singur caz (ceea ce ştiinţific se acceptă deoarece estimările sunt garantate cu o probabilitate de 95%, adică în cinci cazuri dintr-dintr-o sută se admite greşeala) şi încadrarea cu mult sub marja maximă în toate celelalte cazuri arată că acest consorţiu format din cele două institute au obţinut cele mai bune estimări şi de această dată (lucru recunoscut, de altfel, şi de unele analize din presa scrisă, evident nu de către adepţii teoriei manipulării)Ț, se precizează în comunicat.