CRONICA TV: Ce şi cum fură Mihai Gâdea

CRONICA TV: Ce şi cum fură Mihai Gâdea

Nu este un secret pentru nimeni că ziariştii se mai inspiră unul de la altul, mai ales când ei comentează aceleaşi informaţii. De obicei cei mai eleganţi dintre ei citează sursa pentru că aşa este corect. Cititorii sunt la fel de pricepuţi ca şi noi şi nu apreciază gazetarii care se împăunează pe munca altuia.

În ultimii ani, mai ales la tabloide, acest obicei a dispărut. Observ că el se extinde şi la case mai mari cum ar fi Mihai Gâdea şi emisiunea sa "Sinteza zilei". Ştiu că, în calitatea de director al postului Antena 3, Mihai Gâdea are multe pe cap. Nici emisiunea lui nu are timp să şi-o facă. I-o realizează producătorul şi, probabil, un colectiv întreg de ziarişti. El doar citeşte ce i se dă având contribuţiile lui, inegalabile, care l-au făcut atât de celebru.

Lui sau întregii lui echipe doresc să le semnalez câteva cazuri neplăcute de furt. Recent Mihai Gâdea a crezut că are o polemică. De cealaltă parte a baricadei spre surpriza tuturor se afla altcineva decât Traian Băsescu, în persoana lui Andrei Pleşu. O mare surpriză. O lipsă de bun simţ au comentat unii, alţii au apreciat dialogul ca o dispută cordială între generaţii. Doar că pentru a-şi argumenta atacul furibund Mihai Gâdea, sau poate producătorul lui, a pus pe ecran o fotografie a lui Dinu Lazăr, luată de pe site-ul acestuia www.fotografu.ro. Dinu Lazăr este unul dintre cei mai valorioşi artişti contemporani. Imaginile realizate de el, premiate pe toate meridianele, în ultimele decenii, nu pot fi rupte dintr-un context. Când vrea Gâdea. Sau dacă asta se întâmplă sursa trebuie citată.

Poate exemplul de mai sus pare minor pentru cei care nu pun preţ pe munca unui mare artist fotograf. Duminică seara, tot la emisiunea lui Gâdea, s-a întâmplat ceva mai deosebit.

Ne puteți urmări și pe Google News

El sau producătorul au furat primul subiect, al emisiunii de pe site-ul www.inpolitics.ro. Au copiat pur şi simplu un titlu destul de atrăgător, de senzaţie. Emisiunea lui Gâdea este mult mai cunoscută decât site-ul respectiv. El a prezentat subiectul ca unul senzaţional, invitaţii la fel. Telespectatorii puteau avea impresia că s-a muncit mult până a se ajunge la concluziile la care s-a ajuns. Când colo doar au furat.

Al doilea subiect era tot de pe www.inpolitics.ro. Luat tot mot-a-mot. Mai mult au furat şi poza de pe acest site şi au postat-o mare pe ecranul din studio. Mai mult au luat şi comentariul de final din www.inpolitics.ro, tot mot-a-mot şi l-au postat pe acelaşi ecran.

Mare succes Gâdea cu munca altora! Nu sunt un fan al lui Gâdea. Mi se pare plictisitor de subiectiv. Este chiar treaba lui. Nu-i urmăresc toată emisiunea. Dar m-am uitat pe un transcript. Credeam că o fi pomenit măcar o dată sursa după care şi-a făcut chiar toată emisiunea. Nimic. Bravo!