Cronica trista: Solidaritate de breasla

Cronica trista: Solidaritate de breasla

Nu o sa vorbesc despre un spectacol special, ci despre drama unui artist in Romania anului 2007, petrecuta in Capitala noastra cea Culturala si  Europeana.

Un actor se lupta de aproape o luna cu moartea. Ovidiu Mot, de la Teatrul National "Radu Stanca", are inca nevoie de ajutor, desi s-a batut multa moneda pe ceea ce s-a intamplat la Sibiu in noaptea de vineri, 12 ianuarie 2007.

Actorul se afla in coma in urma unui accident care a pus pe jar breasla actorilor. In noaptea de dupa premiera spectacolului "Pescarusul", montat de Andrei Serban, actorul a fost gasit zacand, lovit la cap, pe drumul catre casa, si a fost internat la spital, in coma. Obositi dupa repetitii si cu emotiile premierei, actorii zabovisera la receptia oferita de primarul Johaniss.

Ovidiu Mot, ca si ceilalti colegi, a plecat acasa dupa spectacol, dar  fara sa fi fost in stare de ebrietate, spun colegii. Reprezentatia s-a incheiat in jurul orei 22.30, iar la miezul noptii, Ovidiu Mot se afla deja in coma la Spitalul de Urgenta din Sibiu, in urma loviturilor la cap primite pe strada.

Ne puteți urmări și pe Google News

In momentul preluarii lui Ovidiu de catre SMURD si politie nu i s-a testat insa alcoolemia, iar medicii specialisti de la Tg.-Mures au stabilit cu certitudine ca o plaga atat de grava la cap nu putea fi cauzata de simpla cadere (nici chiar daca victima ar fi avut 200 de kilograme) si a existat un martor ocular care a sustinut ca Ovidiu a fost batut de trei-patru indivizi (intre timp exista informatia ca martorul si-a schimbat declaratia).

Artistii romani s-au solidarizat si au organizat o campanie de strangere de fonduri pentru a sprijini financiar familia actorului. Atat Uniunea Teatrala din Romania (UNITER), cat si numerosi actori importanti  au donat sume importante de bani pentru sprijinirea familiei. Aceasta pentru ca familia Mot se descurca tot mai greu cu banii, in conditiile in care o zi de spitalizare costa aproape 300 de lei.

"Protestam fata de atitudinea incalificabila a medicilor de garda din noaptea de 12 spre 13 ianuarie, a indolentei lor care a agravat teribil starea lui Ovidiu Mot. Practic, a fost ignorat de medici. Niciun neurochirurg nu l-a examinat pana a doua zi.

Intarzierile majore si nejustificate au condus la cresterea hematomului cranian si la complicarea cazului", spun semnatarii protestului, printre care Maia Morgenstern, Marcel Iures si Silviu Purcarete.

Ovidiu Mot respira natural de unul singur si a fost deconectat de la sistemul de respiratie artificiala, dar starea lui de sanatate ramane in continuare foarte grava, spun specialistii.

Toti cei care doresc sa sprijine in vreun fel familia Mot pot depune o suma de bani in contul IBAN: RO98BRDE330SV13549223300, deschis la Banca Romana pentru Dezvoltare, titular Ileana Mot.