Evenimentul Zilei > Economie > Criza îi face pe bulgari pesimişti
Criza îi face pe bulgari pesimişti

Criza îi face pe bulgari pesimişti

Bulgarii, care erau optimişti în legătură cu viitorul lor şi al ţării lor înainte de aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, se tem în prezent că vor sărăci din cauza crizei economice, arată un sondaj publicat astăzi, citat de AFP.

În noiembrie 2006, cu două luni înainte de aderarea la UE, 62,8 la sută dintre bulgari erau optimişti cu privire la viitorul ţării, dar în februarie 2008 doar 41 de procente îşi mai menţineau această opinie. În paralel, proporţia pesimiştilor a crescut de la 24,8% la 45,5%.

În ceea ce priveşte propriul lor viitor, 46,3% dintre bulgari sunt pesimişti în prezent, faţă de 42,1% care se declară optimişti. Numărul
pesimiştilor a crescut de la 24,8 la 45,5 la sută.

Sodajul reflectă că bulgarii se tem că vor fi afectaţi direct de criză, care va antrena o scădere a nivelului lor de trai.

  • Aproape o treime dintre ei se tem de şomaj, în timp ce peste 60% nu sunt siguri că vor putea să îşi plătească facturile la electricitate şi încălzire.
  • 53% din populaţie nu crede că va dispune de suficienţi bani pentru a-şi cumpăra alimentele sau medicamentele necesare.
  • Peste jumătate dintre cei chestionaţi califică drept un "lux inaccesibil" vacanţele sau renovarea locuinţelor.

Citiţi şi: