Decizia de menţinere a presiunii asupra Moscovei va di explicată joi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Ambasadorii celor 28 de state membre UE au fost convocaţi luni după-amiază pentru o reuniune extraordinară, în absenţa unui acord unanim al celor 28 de membri. Noua serie de acţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a implicării acesteia în conflictul din estul Ucrainei, a fost aprobată de Uniunea Europeană în aceeaşi zi. Punerea în aplicare a acestor măsuri a fost însă amânată pentru a lăsa timp Moscovei să-şi continue eforturile de pace.

Noua serie de sancţiuni, aprobată dar încă nepusă în practică, ar putea avea consecinţe negative asupra economiei UE, a estimat miercuri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.

La începutul lunii septembrie, premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a anunţat, că ţara sa îşi rezervă dreptul de a face "obiecţii" în privinţa înăspririi sancţiunilor impuse de Uniunea Euopeană către Rusia. Oficialul ceh a motivat această intenţie spunând că sancţiunile împotriva Rusiei "perturbă (…) exporturile de echipamente mecanice cehe către Rusia". Vizate de obicţiile Cehiei sunt bunurile de uz civil şi potenţial militar.