Criza cu salarii mărite

Criza cu salarii mărite

Revista presei.

Ziua

Criza cu salarii mărite Costul orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a crescut cu 18,85% in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De remarcat, scaderea economiei in lunile ianuarie - martie 2009 a fost mult mai abrupta, ajungand la - (minus) 6,4% fata de ianuarie - martie 2008.

"Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul intai 2009 fata de trimestrul precedent, un ritm de scadere (-0,75%), iar fata de acelasi trimestru al anului anterior un ritm de crestere (18,85%). In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, ritmul costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-0,47%, respectiv A19,13%).

Libertatea

Monica Columbeanu se crede o extraterestră! În cadrul ediţiei de ieri, 6 iunie, a emisiunii Pact cu Diavoliţa, în stilul ei bine cunoscut, Oana Zăvoranu a ţinut morţiş să facă câteva precizări la adresa Monicăi Columbeanu.

În opinia prezentatoarei, soţia lui Irinel Columbeanu, este o non-valoare de neam prost care vine din fundul ţării, cerând o poală de bani să vină în emisiuni şi care apare pe primele pagini ale ziarelor fără să facă nimic. Gândul

Pentru Gigi Becali, euro are un nou înţeles

Forfotă neobişnuită aseară, la sediul PRM, unde atmosfera devenise după ultimele alegeri din ce în ce mai sumbră. Chipurile destinse şi atmosfera veselă s-au reinstalat la sediul partidului. Codrin Ştefănescu, Marius Marinescu, Dan Claudiu Tănăsescu ori Anca Petrescu se felicitau aseară de zor pentru rezultatele parţiale: 7,2%.

În jurul orei 20,30, a sosit cel mai celebru dintre candidaţi, Gigi Becali, îmbrăcat în costum alb, stârnind un val de simpatie în rândul admiratorilor mai în vârstă. Ultimul a venit Corneliu Vadim Tudor, care s-a aşezat majestuos la prezidiu, alături de „mai tânărul confrate“, Gigi Becali. În aşteptarea rezultatelor, Tribunul a început să se agite şi să glumească pe seama candidaţilor: „O să vă batem măr şi o să vă tragem de păr“ şi „Să tacă ungurul ăsta (Marko Bela – n.n.) odată“. Adevărul

Băncile nu pot să relaxeze dobânzile

Riscurile creditării şi inflaţia induc costuri prea mari. Principalul factor de creştere a creditării este cererea, iar băncile serioase nu vor respinge niciun proiect atât timp cât acesta va fi solvabil, spun analiştii financiari.

Dobânzile la credite nu pot să scadă peste noapte, în contextul în care costurile pe care trebuie să le suporte băncile sunt mari. Acestea sunt date de cheltuielile de refinanţare, majorate din cauza riscului de ţară ridicat asociat României şi de dobânzile mari la depozite, pe care trebuie să le plătească băncile clienţilor lor. Tot aici se adaugă şi costurile de constituire a rezervelor minime obligatorii: 40% pentru creditele acordate în valută, respectiv 18% pentru cele în lei. Jurnalul Naţional

Gorbi pune de o perestroikă în Occident

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov e convins că actualul model economic occidental nu mai face doi bani, nici chiar pentru bogaţi, şi că trebuie înlocuit de urgenţă cu unul mai echitabil şi de perspectivă.

Comentând despre actuala criză economică, Mihail Gorbaciov afirmă că acum îşi dă perfect seama că "noul model occidental a fost o iluzie de care au beneficiat în mod special oamenii foarte bogaţi". "Modelul (economic - n.r.) care s-a impus la sfârşitul secolului al XX-lea s-a dovedit a fi ineficient. S-a întemeiat pe superprofituri şi hiperconsum pentru o mână de oameni, pe exploatarea fără restricţii a resurselor şi pe iresponsabilitate faţă de societate şi mediu", scrie Gorbi într-un editorial publicat de Washington Post. România Liberă

Absenţă-record la vot

Alegerile europarlamentare de ieri au reprezentat pentru Romania un minimum istoric al participarii - aproape 22 la suta, potrivit datelor Biroului Electoral Central de la ora 19.

Lipsa unei mize evidente a alegerilor europarlamentare, neintelegerea modului de functionare a Parlamentului European si dezamagirea ca orice ar alege nu se schimba nimic sunt printre motivele neparticiparii masive la vot, considera analistii politici. Romania a inregistrat, ieri, cea mai scazuta rata de participare la vot din 1990 pana acum, cu toate ca romanii aleg, pentru prima data, reprezentanti care vor avea un mandat – intreg– de cinci ani in Parlamentul European (PE).

Ne puteți urmări și pe Google News