Evenimentul Zilei > Actualitate > Criza creditelor imobiliare din Italia loveşte în români
Criza creditelor imobiliare din Italia loveşte în români

Criza creditelor imobiliare din Italia loveşte în români

Asociaţiile de consumatori şi în special ale Adusbef Italia (Asociaţia pentru protecţia consumatorilor din serviciile bancare şi financiare) trag un serios semnal de alarmă, ca urmare a creşterii cu 20%, în anul 2007 faţă de 2006, a executărilor imobiliare silite. Românii sunt şi ei afectaţi de aceste schimbări.

Bankitalia (Banca Centrală Italiană) admite că nivelul de preocupare legat de activităţile imobiliare a crescut considerabil. Din ultimul raport al său se evidenţiază faptul că numărul familiilor aflate în imposibilitatea de a plăti ratele creditelor se măreşte semnificativ. Unul dintre principalele motive sunt costurile mai mari, peste media Uniunii Europene (5,82 în Italia, faţă de 4,90 media UE).

În ultimul raport al Adusbef se exemplifică şi cazul Tribunalului din Mantova, care a emis 89 de sentinţe de executare imobiliară silită în 2007, în creştere cu 207% faţă de 2006 când au existat doar 29 de asemenea cazuri.

Rapoartele asociaţiilor de consumatori relevă faptul că în ultimele 12 luni familiile italiene s-au îndatorat cu peste 38 de miliarde de euro şi cel puţin 1,9 milioane de familii se află în imposibilitatea de a mai putea plăti, riscând astfel să piardă casa.

Chiar şi în aceste condiţii, tot mai mulţi români care lucrează în Italia apelează la bănci sau agenţii de finanţare şi împrumuturi pentru achiziţionarea în regim ipotecar a unei case.

Băncile sau societăţile de finanţare din Italia acordă credite doar persoanelor care dovedesc că au un venit sigur, consistent şi un trecut financiar fără pată. Cu toate acestea, românii sunt pe primele locuri în topul străinilor care au primit răspunsuri pozitive la depunerea cererilor de creditare.

”In ultimii doi ani, în afara italienilor, românii sunt principalii noştri clienţi”, a declarat domnul Giorgio Fanton (55 ani) din Ancona, directorul unei societăţi de împrumuturi. Tot el a adăugat: ”este un lucru absolut cert faptul că, din rândul străinilor, românii sunt cei mai numeroşi clienţi ai noştri. Sunt persoane serioase, de obicei familişti, cu locuri de muncă stabile şi care înţeleg bine sistemul financiar cu care intră în contact”.

”Până acum un an. majoritatea românilor cereau credite pentru a-şi achiziţiona o maşină… în ultimul timp procentul celor care au intenţia de a-şi cumpăra o casă a crescut, numărul cererilor dublându-se faţă de anul trecut”, afirma Camelia Rădiu (32 ani), mediator financiar la una din agenţiile din Ancona. ”Românii apelează la noi şi pentru adăugarea unui împrumut vechi la un credit ipotecar, plătind o singură rată. În acest caz, comisionul este mai mare”, a adăugat ea.

Mulţi însă, în dorinţa de a fi proprietari de case în Italia, nu se informează foarte bine asupra condiţiilor, dobânzilor şi a tipului de contract pe care îl încheie, în special cu agenţiile sau societăţile financiare. Acestea din urmă practică comisioane mai mari ca cele ale băncilor tradiţionale, fiind de fapt intermediarul dintre bancă şi cel care împrumut. Astfel, se crează diferenţe de până la 3% la dobanda aplicată creditului.

În situaţii de acest gen se află şi mulţi români care în încercarea de a se integra cât mai bine în societatea italiană au apelat la credite ipotecare, dovedite ulterior neperformante prin alegerea ratelor cu dobandă variabilă.”Nu am ajuns în imposibilitatea de a plăti, dar dacă ritmul de creştere al dobânzilor va fi la fel de mare, ne vom gândi serios să renunţăm la casa pe care cu greu am plătit-o până acum”, ne-a declarat Popovici Daniel, 42 ani, muncitor în Macerata.”Datorită creşterii dobânzilor am ajuns să plătim cu 300 de euro mai mult pe lună faţă de acum 3 ani” a completat el.

Articol preluat de pe Realitatea din Italia
Corespondent în Italia, Andi Rădiu