Cristian Diaconescu, un "golden retriever"

Cristian Diaconescu, un "golden retriever"

S-a născut pe 2 august 1959, în Bucureşti. Este căsătorit. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucuresti şi este doctorand al acestei facultăţi. A urmat cursurile de specializare ale Centrului pentru prevenirea conflictelor în domeniul măsurilor pentru creşterea încrederii şi securităţii în Europa.

Cristian Diaconescu a avut următoarele funcţii în Guvern: decembrie 2000-ianuarie 2004-Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale, Ministerul Afacerilor Externe; negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene şi pentru Tratatul politic de bază între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei; ianuarie 2004-martie 2004-Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, MAE; martie 2004-decembrie 2004-Ministrul Justiţiei.

Cristian Diaconescu face parte din noua generaţie de politicieni, intrarea în atenţia publică producându-se odata cu numirea sa, în 2004, în funcţia de ministru al Justiţiei. Deşi a deţinut conducerea acestui portofoliu pentru o scurtă perioadă de timp, activitatea sa la ministerul Justiţiei a fost în mod real apreciată, inclusiv de către mass-media.

După trecerea PSD în opoziţie, Cristian Diaconescu a încercat să păstreze în apariţiile publice echilibrul între diversele poziţii exprimate de taberele aflate în competiţia internă pentru autoritatea în partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intenţia sa iniţială de a candida la şefia social-democraţilor, ca rival direct al lui Ion Iliescu, a arătat însă către care parte a partidului se îndreptă susţinerea sa.

Se poate spune ca Diaconescu este unul dintre liderii PSD cel mai bine văzuţi de presă şi de public, motiv care a stat la baza numirii sale drept purtător de cuvănt al PSD.

În urma unui scandal în interiorul partidului, Cristian Diaconescu a fost înscris în cursa pentru funcţia de primar general, dar s-a clasat pe locul trei. După analizarea rezultatelor de la alegeri, Diaconescu a fost pus de la centru să reorganizeze organizaţiile partidului de la Cluj şi Bihor, după ce acestea au fost desfiinţate ca urmare a rezultatelor slabe.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"Un tânăr care poate să devină, treptat, dacă nu neapărat o opţiune de lider pentru PSD, măcar un nou standard de politician tânăr în România. Încă nu a dovedit că vrea să fie mai mult decât o speranţă a politicii. Echilibrat, rezervat, indecis" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Cel mai bun reprezentant al noului val de politicieni de stânga, din păcate minoritar în partid. Onest, atent la argumentele adversarilor, integru" - Mircea Kivu (sociolog)

"Logic, rezonabil, pedant, reflexiv, calm. Ascunde reacţia personala în favoarea celui căruia îi „poartă” cuvântul. Golden retriever" - Bogdan Lucaciu (psiholog)  

Voi cum l-aţi caracteriza pe Cristian Diaconescu? 

Vedeţi şi:

Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie