Creşterea economiei mondiale întrece estimările

Creşterea economiei mondiale întrece estimările

Pentru 2010, specialiştii Fondului Monetar Internaţional se aşteaptă la o creştere a economiei de 4,1%, mai mare decât estimarea iniţială, de 3,9%.

Informaţia, relatată de agenţia de presă italiană Ansa, dintr-un document al FMI, ar putea fi confirmată pe 21 aprilie, când FMI va face publice previziunile sale pentru 2010.

Între timp, Statele Unite ale Americii par să fie pe drumul cel bun în ceea ce priveşte economia, cu o creştere aşteptată în acest an de 3%, în loc de 2,7%, cotă pe care FMI o estimase în luna ianuarie.

Cu toate acestea, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a ţinut să precizeze ieri, în ajunul vizitei pe care o va face în Iordania, că economia mondială nu a depăşit încă pericolul. În opinia sa, chiar dacă această creştere este mai mare decât nivelul indicat iniţial, situaţia la nivel mondial nu indică o depăşite completă a recesiunii. Cu toate aceatea, Dominique Strauss-Kahn a refuzat ieri să comenteze cifrele pe care Ansa le-a precizat. În ceea ce priveşte situaţia în Europa, însă, creşterea a fost revizuită, însă în scădere. Astfel, pentru zona euro, este aşteptată o creştere de 0,8%, în loc de 0,9%, indice pe care FMI îl estimase la începutul acestui an. Iar anul viitor nu pare să vină cu o schimbare semnificativă, creşterea pentru 2011 fiind de 1%, în loc de 1,5%.

În opinia specialiştilor FMI, motivul pentru care Europa are tendiţa de a depăşi mai greu acest moment se datorează, printre altele şi crizei din Grecia. Speranţa vine din partea Germaniei, un lider al economiei din zona euro. Aici se aşteaptă o creştere economică de 1,2% din PIB pentru acest an şi de 1,7% pentru anul viitor.

Dominique Strauss-Kahn s-a aflat săptămâna trecută la Bucureşti, ocazie cu care directorul FMI a oferit o perspectivă a paşilor pe care România ar trebui să îi parcurgă în perioada următoare. Dintre aceştia, o creştere a şomajului, o posibilă amânare a adoptării monedei unice, respectiv o slăbire a leului, de dragul economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News