Întreg "arsenalul" produselor de machiaj poate deveni o adevărată "pepinieră" de bacterii acumulate de-a lungul timpului. Ochii sunt cei mai expuşi infecţiilor, urmaţi de buze şi de piele.

Cuib al microbilor

Portfardul este atât locul de depozitare a fardurilor şi ustensilelor de machiaj, cât şi a "paraziţilor" acestora. Tuburile de rimel vechi, rujurile colecţionate de ani întregi, pensulele, bureţii conţin mai multe tipuri de bacterii, a căror asociere poate provoca leziuni şi infecţii cutanate şi subcutanate ce pot fi destul de severe.

Pentru a alege produse de calitate, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli destul de simple. "Cumpăraţi cosmeticele din magazine de specialitate. Dacă magazinul nu este de specialitate, verificaţi logoul, codul de bare şi etichetele de pe ambalaj. Marca (brandul) ar trebui să fie cunoscută. Citiţi termenul de garanţie, respectaţi regulile de pe ambalaj şi modul de depozitare a produsului", recomandă Mire la Vescan, make-up artist Rimmel London.

Portfardul nu trebuie păstrat în baie, ci în locuri răcoroase, ferite de umezeală şi de contactul direct cu soarele.

Termene de valabilitate mari la pudre, scurte la mascara

Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor, mascara, dermatograful şi fardul de pleoape, au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten.

"În general, produsele cosmetice sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire a unui produs. Adică, o mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat", explică make-up artist Mirela Vescan.

Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 36 de luni, sub formă liberă sau compactă. "Fardurile de pleoape şi obraji, sub formă de pudră liberă sau compactă, au termen de valabilitate 30 de luni. Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni", adaugă Mirela Vescan.

Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.

Alte afecţiuni provocate de fardurile expirate sunt "iritaţiile, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme", atenţionează Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În acest caz, medicul dermatolog recomandă oprirea folosirii produsului incriminat şi vizita de urgenţă la dermatolog, care va stabili dacă este vorba despre o alergie sau despre o infecţie.

"Dacă este necesar, se va efectua un examen bacteriologic sau micologic. În cazul alergiilor se poate aplica apă termală sau, în cazuri severe, tra tament injectabil", mai spune specialistul în dermatologie.

Semne de expirare

Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros: "Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită. Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul. Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor. Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere. Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă", explică Suzana Vişan, make-up artist.

O mare greşeală pe care o fac femeile este aceea de a folosi zilnic farduri profesionale. "Acestea au aceleaşi termene de garanţie, însă cantitatea de produs este mai mare, motiv pentru care un make-up artist poate termina produsul în câteva luni, iar o femeie normală… în câţiva ani", adaugă Mirela Vescan.

"Fardurile expirate pot provoca iritaţii, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme."
OANA CLĂTICI, medic dermatolog

REGULI

Cum se întreţine trusa de machiaj

Pentru a evita complicaţiile cauzate de produsele de machiaj expirate, sortaţi de două ori pe an produsele pe care le folosiţi în mod curent şi cele pe care nu le folosiţi deloc.

"Pensulele de machiaj trebuie curăţate cu apă şi şampon sau balsam de păr, nu cu săpun, o dată la 2-3 săptămâni, iar bureţii de machiaj trebuie spălaţi după fiecare utilizare", e sfatul make-up artistului Suzana Vişan.

Pentru pensulele de machiaj puteţi folosi şi soluţii speciale pentru dezinfectare care se găsesc în magazinele de specialitate.