Coşmarul inundaţiilor prin ochi de copil

Coşmarul inundaţiilor prin ochi de copil

Treizeci de copii din comuna Gâdinţi încearcă să uite pentru câteva zile, la Piatra-Neamţ, coşmarul ce le-a fost dat să-l trăiască odată cu revărsarea catrastofală a Siretului.

Ei au venit într-o tabără de 10 zile organizată de clubul de fotbal Ceahlăul. Copiii au fost cazaţi în ştrand. Viorel Măstăcă- neanu, preşedintele clubului Ceahlăul, le-a făcut cadou hăinuţe şi rechizite şi le-a pregătit vizite la Cheile Bicazului, la Lacu Roşu, plimbări cu vaporaşele pe lacul de acumulare de la Bicaz, excursii la mănăstiri, la Casa Memorială „Ion Creangă“ sau Cetatea Neamţului.   „A căzut şi tavanul, şi era mâl mare în casă“

Bucuria micuţilor că se află în tabără este evidentă, dar spusele lor ascund poveşti triste. Raluca Borde are doar 6 ani şi jumătate şi s-a mutat din Gâdinţi într-o comună învecinată, la Poienari.   „Apa a luat totul din casă. Calculator, birou, covoare, mobilă, tot. Nu se mai poate dormi la noi, că miroase urât. Pereţii sunt uzi, paturile nu s-au uscat. Acum stăm la Poienari, cu mami, cu tati şi mamaia din Gâdinţi“, a povestit micuţa cu părul lung şi blond. Ar trebui să se pregătească pentru clasa I, dar nu are rechizite şi nu se ştie dacă locuinţa familiei va mai putea fi locuită. Şi Mihai Chirilă, 10 ani, se teme că, odată cu inundaţiile, copilăria sa se va schimba.

„Avem casa aproape de malul Siretului. S-a stricat tot, şi părinţii vor să ne mutăm cu chirie în Roman. Nu aş vrea, pentru că mi-aş lăsa în sat prietenii, colegii, rudele“, meditează băiatul.

Ne puteți urmări și pe Google News