Coşmar cu repetiţie: Steaua se stinge după minutul 90

Coşmar cu repetiţie: Steaua se stinge după minutul 90

Steaua şi-a încheiat dramatic aventura din această ediţie a Ligii Europa, după ce a pierdut miercuri seară meciul decisiv cu SSC Napoli, cu scorul de 1-0. "Roş-albaştrii" au pierdut la Napoli în prelungiri, dovedind că nu ştiu să joace meciurile decisive.

Edison Cavani a marcat din nou în minutele suplimentare ale meciului cu "roş-albaştrii", aşa cum a făcut şi în întâlnirea de la Bucureşti, iar echipa din Ghencea a pierdut calificarea în primăvara europeană. Steliştii au părăsit terenul în lacrimi şi au început să se lamenteze, invocând la unison ghinionul.

"Norocul se învârte"

Helmuth Duckadam, preşedintele Stelei, a făcut ieri cea mai corectă analiză pe tema şansei în acest sezon european. "La Zürich am avut noroc, cu Utrecht ne-a ajutat un autogol, iar cu Liverpool, Reina. Norocul se învârte", a spus "Eroul de la Sevilla".

Înfrângerea de la Napoli nu mai pare la fel de "ghinionistă" dacă privim prin prisma cifrelor şi, mai ales, a antecedentelor. Italienii au dominat categoric la toate capitolele: ocazii, posesie şi şuturi la şi pe poartă.

Echipa lui Marius Lăcătuş şi-a arătat din nou slăbiciunile, chiar dacă avea multe antecedente care ar fi putut s-o ajute să evite finalul de coşmar. Cele mai multe goluri încasate de formaţia din Ghencea în acest sezon, în toate cele trei competiţii în care a jucat, au venit din faze fixe. Elevii "Fiarei" n-au reuşit nici de această dată să se aşeze cum trebuie la o astfel de fază şi au greşit fatal. Mai mult, "roş-albaştrii" ştiau din propria experienţă că Napoli declanşează atacuri furioase pe final de meci, dar nici de această dată n-au reuşit să-şi menţină poarta intactă.

Precedent dureros

Păţaniile din finalul ambelor meciuri cu Napoli le-au adus aminte suporterilor echipei din Ghencea de celebrul eşec din 2006 cu Middlesbrough, când "roş-albaştrii" au fost la un minut distanţă de finala Cupei UEFA. Fostul stelist Florin Lovin crede că momentele nu pot fi comparate şi că adevăratul coşmar a fost cel din Anglia.

DISPONIBILIZĂRI

Gigi Becali a profitat de eşecul din ultimul meci al anului pentru a face lista indezirabililor

Gigi Becali, patronul Stelei, a aruncat cu săgeţi în toate direcţiile după meciul de la Napoli. De gura slobodă a fostului oier n-au scăpat nici antrenorul Marius Lăcătuş, nici jucătorii.

Becali a găsit imediat reproşuri pentru toată lumea şi a tras o concluzie halucinantă, în totală contradicţie cu spiritul creştin pe care susţine că-l are în sânge: "Dracu' patronează fotbalul! E clar, Dumnezeu nu se bagă la fotbal. Cum să iei gol în minutul 92 acum şi 97 în tur?". Dacă "fotbalul e dracu'" rămâne o singură dilemă: de ce "creştinul" Gigi continuă să se joace de-a dictatorul în curtea celui mai galonat club din România?

"Struţo-cămila" Angelov

Gigi a făcut imediat după meci ceea ce ştie el mai bine: o listă cu viitorii disponibilizaţi. Stanislav Angelov a fost catalogat de patron "o struţo-cămilă".

"El nici defensiv nu e, nici ofensiv", a argumentat fostul oier. "Vor pleca Angelov, Kapetanos, Abrudan, Zapata şi, poate, Onofraş, dar n-am unde să-l dau. Şi Bilaşco are o ofertă din China, s-ar putea să-l dăm şi pe el", a mai spus Becali. "Nu mă gândesc la plecare", i-a răspuns ieri Angelov.

Au urmat atacurile la adresa lui Marius Lăcătuş: "Ne-am apărat eroic, trebuia să jucăm ceva. Nu am jucat cu Real Madrid, am jucat cu Napoli".

"Românii, cea mai mare organizaţie criminală"

Italienii au fost foarte virulenţi în comentariile despre Steaua. "S-a dovedit faptul că în fotbal există justiţie. Napoli merge în şaisprezecimi după ce a trecut de o echipă română ce a abordat o tactică enervantă, la trecerea timpului. Agonie şi extaz pentru Steaua, care merita să nu treacă în faza următoare", a notat "Tuttosport".

Regizorul Aurelio De Laurentiis, patronul napoletanilor, a avut un discurs foarte acid la adresa conaţionalilor noştri care trăiesc în Italia: "Românii formează în ţara asta cea mai puternică organizaţie criminală. În colaborare cu albanezii. Ştiu însă şi mulţi români care muncesc cinstit".

6 puncte a reuşit Steaua în grupe, cu două în plus faţă de sezonul trecut

GRUPA K - Rezultatele de miercuri

Napoli - Steaua 1-0 Cavani (90+3)

Napoli: De Sanctis 5 - Campagnaro 5 (52, Sosa 7), P. Cannavaro 6, Aronica 5, Maggio 6, Yebda 6 (68, Dumitru 5), Pazienza 6, Vitale 5 (79, Dossena), Hamsik 7, Cavani 8, Zuniga 6. Antrenor: Walter Mazzarri.

Steaua: Tătăruşanu 7 - Bonfim 7, Martinovici 8, Geraldo 8, Latovlevici 7, Gardoş 7 (65, Bicfalvi 6), Szekely 5 (90+4, C. Matei), Ricardo 5, Angelov 6 (89, Răduţ), Surdu 7, B. Stancu 5. Antrenor: Marius Lăcătuş.

Arbitri: P. Kralovec 6 - M. Zlamal 7, M. Wilczek 7 (toţi din Cehia); Eliminat: P. Cannavaro (90+6). Stadion: "San Paolo" - Napoli; Spectatori: 47.000.

FC Liverpool - Utrecht 0-0

Clasament final:

  1. Liverpool 6 2 4 0 8-3 10
  2. Napoli 6 1 4 1 8-9 7
  3. Steaua 6 1 3 2 9-11 6
  4. Utrecht 6 0 5 1 5-7 5

AMINTIRILE ÎI CHINUIESC

Lovin: "Tragedie a fost la Boro, nu la Napoli"

Andrei Călin Steaua s-a obişnuit să le ofere fanilor săi "electroşocuri" greu de uitat. Clasamentul momentelor dureroase este dominat în continuare de episodul Middlesbrough, chiar dacă nici meciurile cu Napoli nu sunt uşor de digerat. În sezonul 2005- 2006, Steaua s-a împiedicat incredibil de "Boro": La Bucureşti câştigaseră cu 1-0, iar pe stadionul "Riverside" au condus cu 2-0. Englezii au mers în finala Cupei UEFA după o revenire senzaţională, concretizată prin patru goluri. Lovitura decisivă a fost dată de Massimo Maccarone, în minutul 90.

UMILINŢĂ. Momentul Middlesbrough rămâne unul dintre reperele negre din istoria europeană a Stelei FOTO: REUTERS

"Nu suportă termen de comparaţie"

Florin Lovin, titular în acel meci, spune că acea partidă a fost incomparabil mai dureroasă decât cea de la Napoli. "Nu suportă termen de comparaţie cele două jocuri, decât prin faptul că Steaua a luat gol în ambele cazuri în ultimele secunde. Pentru Steaua, coşmar a fost la Boro, nu la Napoli. Atunci am ratat şansa de a juca o finală. Nu ne venea să credem ce s-a întâmplat. Am fost desfiinţaţi în ţară. Ne-am revenit foarte greu atunci. Pentru echipa de acum este bine că urmează o pauză şi au timp să-şi revină psihic. Mulţi dintre cei care am jucat atunci nu se vor mai întâlni cu ocazia de a disputa o finală de cupă europeană. Jucătorii de azi ai Stelei vor mai avea însă şansa de a se califica în primăvara europeană", ne-a declarat jucătorul legitimat la echipa germană TSV München 1860.

Lovin crede că Steaua a avut parte de ghinion pe stadionul "San Paolo". "Oricâte goluri ar fi dat în prelungiri, Napoli nu se antrenează ca să marcheze pe final. A fost vorba în primul rând despre ghinion, dar şi de absenţele din lotul Stelei, în frunte cu mijlocaşul Cristi Tănase. S-ar putea discuta şi de mentalitatea noastră, pentru că pierdem destule meciuri decisive pe final", a încheiat Lovin.

"Mulţi dintre cei care am fost pe teren la semifinala cu Boro am ratat şansa vieţii de a juca o finală de cupă europeană." FLORIN LOVIN, fost jucător al echipei Steaua

Ne puteți urmări și pe Google News