Ieri a fost cazul Spitalului Colentina, la porţile căruia s-au aşezat sute de persoane, iar azi, la primele ore ale dimineţii imaginile s-ar repetat la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Imagine trimisă redacţiei evz.ro de un cititor

În ceea ce priveşte imaginile de la Spitalul Colentina, Ioan Furtună, directorul medical al spitalului, a declarat că aceste cozi s-au format după ce s-a luat decizia de a tria serios pacienții ce vin pentru consultații și rudele pacienților internați.

Scopul? Evitarea infectarea unității medicale cu temutul virus apărut în China. Practic, înainte de a fi consultaţi, toți pacienții trec printr-un filtru sau o cameră de triaj şi se face anchetă epidemiologică. Înainte de intrarea într-un spital, toate persoanele au obligaţia de a completa un formular similar cu cel împărţit de autorităţi pe aeroporturi şi la graniţă. Cum era de aşteptat, măsura a provocat nemulţumiri printre pacienţi, deşi măsura este menită să prevină apariţia de noi cazuri de îmbolnăvire.

„Am luat această măsură ca să prevenim. Până acum nu avem niciun caz suspect”, a declarat Dr. Ioan Bogdan Furtună despre măsurile luate sunt în concordanţă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În prezent, autorităţile din România se confruntă cu scenariul doi imaginat de autorități (n.r. 26-100 pacienți). În acest sens, în timpul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că scenariul doi reprezintă încă o răspândire sporadică a Coronavirusului, dar care nu implică motive grave de îngrijorare.

Dorind să transmită un mesaj la calm şi la ponderare, ministrul a mai precizat că România este departe de situația din Italia sau Germania.