Evenimentul Zilei > International > Coronavirus. Decizie neașteptată a experților de la Bruxelles. Ce se întâmplă la granițe

Coronavirus. Decizie neașteptată a experților de la Bruxelles. Ce se întâmplă la granițe

Experţii guvernamentali din Uniunea Europeană sunt de acord că interzicerea traficului transfrontalier în interiorul Uniunii pentru persoanele cu simptome de infecţie cu coronavirus ar fi contraproductivă, iar opţiunea preferată este carantina, au declarat joi agenţiei Reuters mai mulţi oficiali europeni.

Statele membre ale spaţiului Schengen au intensificat planificarea unor măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, după ce epidemia de COVID-19 s-a extins în Europa în ultima săptămână, de la focare din Italia.

Ţările din UE şi din spaţiul Schengen nu au deocamdată intenţia de a introduce controale la frontierele interne din Uniune pentru a combate epidemia, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

În cadrul unei reuniuni, experţii din UE au convenit miercuri că returnarea la frontiere a persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus ar contribui la răspândirea bolii, a arătat un oficial european care a prezentat rezultatele discuţiilor. În eventualitatea unor restricţii, pacienţii potenţiali ar putea să se deplaseze în continuare în ţările lor, fără a fi trataţi corespunzător. Oficialul citat a adăugat că măsurile de carantină pentru cei care manifestă simptome de COVID-19 sunt considerate mult mai eficiente.

La frontierele externe ale UE, experţii recomandă verificări sistematice ale celor sosiţi.

Deciziile privind controalele temporare la frontiere sunt luate de autorităţile naţionale, iar Comisia Europeană nu se poate opune. Statele membre au doar obligaţia de a notifica astfel de măsuri la Bruxelles.

Zona cu frontiere deschise din Europa a fost pe punctul de a fi desfiinţată în timpul crizei migraţiei din 2015, când multe state au impus controale la frontiere, îngreunând libera circulaţie, reaminteşte Reuters.

Şase ţări europene încă aplică astfel de măsuri în anumite puncte, până în mai, pentru reducerea riscurilor legate de terorism şi migraţia ilegală; este vorba de Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Norvegia şi Suedia.

Noi controale din motive sanitare pot fi impuse de state, a explicat oficialul. Ar fi însă o evoluţie fără precedent, deoarece nu au mai fost efectuate controale la frontiere din cauza unor epidemii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: