Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirus. De ce epidemia îi ocolește pe supușii lui Kim Jong-un
Coronavirus. De ce epidemia îi ocolește pe supușii lui Kim Jong-un

Coronavirus. De ce epidemia îi ocolește pe supușii lui Kim Jong-un

În timp ce vecinul și apropiatul aliat chinez este lovit crunt de virusul Covid-19, Coreea de Nord nu a raportat oficial nici o persoană infectată pe teritoriul ei.

În mod aproape miraculos, Coreea de Nord este ferită de temutul Covid-19. „Până în prezent, nu avem nici un pacient infectat cu noul coronavirus”, au dat asigurări oficialii regimului condus de Kim Jong-un, în presa oficială, citați de vecinii de la Korea Herald.

O performanță pe care media nord-coreeană ar putea-o pune (dacă nu a și făcut-o deja) pe seama puterilor „Marelui Cârmaci” de la Phenian, în condițiile în care vecinul chinez, de unde a plecat epidemia, înregistrează deja peste 2000 de decese și peste 74.000 de persoane infectate cu Covid-19.

Însă, ținând cont de riscurile mari de propagare, nord-coreenii și-au închis frontiera cu China și au întrerupt zborurile către și dinspre vecinii chinezi.

Potrivit presei franceze, aceste măsuri sunt mai mult ca necesare: regimul nord-coreean nu are un sistem sanitar care să poată face față unei epidemii precum cea din China.

Phenian-ul preferă să nu-și asume nici un risc, tăind și puținele punți care o leagă de restul lumii.

Chiar și în perioada epidemiei Ebola, nord-coreenii și-au închis frontierele.

Pentru oficialii regimului nord-coreean, aceste măsuri drastice sunt singurele care pot împiedica răspândirea virusului.

Însă, potrivit observatorilor internaționali, este foarte posibil ca persoane infectate cu Covid-19 să fie și în Coreea de Nord. Și ca autoritățile comuniste să ascundă acest lucru.

A declara un caz de infectare cu noul coronavirus ar declanșa presiuni politice pentru evacuarea diplomaților și trimiterea de ajutoare sanitare. Deloc pe placul celei mai închise țări din lume.

De altfel, în trecut, autoritățile nord-coreene au ezitat mereu să ceară ajutor internațional, chiar și în perioadele de foamete declanșată de agricultura multilateral dezvoltată a lui Kim Jong-un.

Câtă vreme situația se află sub controlul regimului, autoritățile vor prefera să gestioneze intern situația. Dar ar putea-o gestiona?

Potrivit reprezentanților OMS, Coreea de Nord are „capacitatea” de a efectua teste pentru detectarea Covid-19. Însă, dacă există cazuri numeroase, raportul cost-beneficiu s-ar inversa și Kim Jong-un va avea tot interesul să ceară ajutor dinafară, a estimat OMS.