Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirus. Cât de afectate sunt fabricile de medicamente din România
Coronavirus. Cât de afectate sunt fabricile de medicamente din România

Coronavirus. Cât de afectate sunt fabricile de medicamente din România

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente (PRIMER) anunță că, momentan, în România nu sunt probleme legate de criză bolii COVID-19. Fabricile de medicamente și produse medicale din țara noastră  funcționează la capacitate normală, fără să fie afectate de criza din China. Anumite probleme pot apărea însă în două săptămâni.

”Fabricile de medicamente din România nu au înregistrat încă probleme de producție care să fie legate de criză bolii COVID-19, însă sunt semnale că pot apărea sincope după 15 martie, pentru că livrările de materii prime din China sunt încă restricționate și prioritizate, iar transporturile din Italia înregistrează întârzieri de până la 2 săptămâni”, a informat medicul Dragoș Damian, reprezentant PRIMER.

Fabricile din România reunite în PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente – monitorizează zilnic situația livrărilor materiilor prime din China și Italia pentru a colabora cu autoritățile competențe din domeniu și a lua măsuri de prevenire a unor sincope de aprovizionare.

La nivel global China furnizează 40% dintre materiile prime (API) utilizate pentru medicamente și a 70% din precursorii și intermediarii din industrie. Conform informațiilor existente, marii producatori de API și-au reluat producția începând cu data de 1 martie, însă producătorii mai mici din China continuă să fie închiși. Fabricile de fermentație și de vaccinuri funcționează normal.

”Unii producători au fost rechizitionati de guvern pentru a fabrica medicamente care se adresează tratamentului simptomelor bolii COVID-19 (antibiotice, antivirale). Transporturile continuă să se facă cu dificultate, sunt trimise cu prioritate transporturi către India, al doilea mare producător de API și produse farmaceutice din lume. India semnalează deja întârzieri de livrări și creșteri la costurile de materii prime.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE