La invitația președintei Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Klaus Iohannis a ajuns, ieri, la Zagreb. Este prima mea vizită a unui șef de stat român, după ce Croația a devenit membră a Uniunii Europene. „Continui, astfel, seria contactelor europene, de data aceasta cu un stat din regiunea Balcanilor de Vest, care pentru România are o mare importanță”, a punctat șeful statului. După o întâlnire cu premierul Croației, Klaus Iohannis a ajuns la complexul prezidențial, situat în partea de sus a orașului, într-o pădurice. Ploaia le-a dat bătăi de cap gazdelor. Cu mături în mâini, mai mulți angajați ai administrației prezidențiale au ieșit, imediat ce a răsărit soarele, să dea apa de pe covorul roșu întins pentru primirea lui Klaus Iohannis.    Ceremonia a fost programată pe un platou în apropierea clădirii oficiale prezidențiale. Dezorientat, Leonard Orban își întreabă colegii: „În ce sens ne așezăm?”. Mihalache încearcă cu piciorul cât e de ud covorul. Klaus Iohannis coboară din mașină și se pupă cu președinta Poloniei. După ceremonie, cei doi se retrag la discuții.

Ulterior, în conferința de presă care a urmat, cei doi șefi de stat au fost întrebați dacă lupta anticorupție la nivel înalt, cum ar fi cazul Victor Ponta, afectează aderarea la Schengen. "Am discutat despre chestiunea Schengen și este destul de evident că aspectul corupției este luat în seamă când vorbim de Schegen. România  a făcut progrese semnificative, aș spune chiar notabile în domeniul combaterii corupției, și speța pe care ați menționat-o ( cazul lui Victor Ponta – n.r) care în sine este tristă, arată că lupta anticorupție se desfășoară din plin. Suntem într-o fază fierbinte și vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influențeze în sens pozitiv aderarea în spațiul Schengen", a declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, președinta Croației a spus că atitudinea sa a fost toleranță zero față de corupție. "Poate că pe termen scurt în ceea ce priverște lupta anticorupție poate atinge felul în care o persoană este văzută, dar asta nu înseamnă că nu trebuie puse sub acuzare inclusiv înalți demnitari pentru a vedea care sunt standardele pentru a preveni corupția și pentru a dovedi faptul că în orice moment țara este pregătită să lupte, să rezolve, să pună sub acuzare corupția", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

"Nici Baku, nici La mulți ani!, nici Turcia"

 Subiectul Victor Ponta a fost atins de Klaus Iohannis și pe aeroport, înainte de a pleca spre Croația. Iohannis a declarat că a aflat despre plecarea lui Victor Ponta la Baku ”pe surse”, după ce acesta plecase, spunând că premierul nu l-a sunat nici să îl informeze că merge în Azerbaidjan, nici să îi spună ”la mulţi ani” de ziua sa şi nici să îl anunţe că merge în Turcia.

De asemenea, întrebat dacă a mai vorbit cu premierul şi dacă acesta l-a sunat de ziua lui să îi ureze ”La mulţi ani” sau să îl informeze că pleacă în Turcia pentru a se opera la genunchi, şeful statului a răspus: ”Nu am mai vorbit cu dumnealui. Nu m-a sunat nici pentru Baku, nici să-mi spună «la mulţi ani», nici să-mi spună că pleacă în Turcia”.

Preşedintele a fost întrebat de un jurnalist cum va mai coabita cu premierul, în aceste condiţii, şi a răspuns: ”E bună întrebarea….nu ştiu, nu am un răspuns”.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: