Copiii nedoriți, cale liberă spre Occident! Cum se va schimba legea adopției

Copiii nedoriți, cale liberă spre Occident! Cum se va schimba legea adopției

Cazul Sorinei a provocat îndeajuns de multe reverberații încât legiuitorii României să arunce un ochi peste actuala lege a adopțiilor. În acest sens, parlamentarii români au depus un proiect în Camera Deputaților prin care să se reia adopțiile internaționale și întreg sistemul de adopții să fie reformat astfel încât să fie mai accesibil.

Conform Pro TV, situația copiilor abandonați din țara noastră este foarte delicată. Din cei 50.000 aflați în această situație, numai 3.000 sunt declarați adoptabili, iar dintre aceștia, 80 de procente au ajuns sub titulatura „greu adoptabili” din cauza stării de sănătate sau a etniei, așa cum a fost și cazul Sorinei.

Una dintre probleme este lipsa alternativelor pentru copiii pe care familiile din România nu și-i doresc. În prezent, adopția internațională este posibilă doar dacă măcar unul dintre soții adoptivi este rudă cu copilul sau are și cetățenie română, iar copilul nu a fost adoptat timp de un an de o familie din țară.

Conform sursei citate, în noile condiții adopția internațională ar trebui să se realizeze în 2 ani de la emiterea hotărârii judecătorești prin care s-a admis cererea de deschidere a procedurii de adopție. Noua procedură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și va fi gestionata de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, de acum încolo se vor consulta doar rudele până la gradul 3 în privința adopției, iar familiile care vor adopta copii cu dizabilități vor primi recompense speciale.