Copiii de staruri, "miracolele" de după carieră

Copiii de staruri, "miracolele" de după carieră

Medicii au spus mereu că, pentru a avea copii sănătoşi, cea mai bună perioadă când să devii mamă este pe la jumătatea vârstei de 20 de ani. Sfaturile sunt tot mai puţin luate în consideraţie, mai ales în ultimul deceniu, când vremurile şi mentalităţile s-au schimbat simţitor. Astfel, maternitatea a picat de pe primul loc al priorităţilor femeilor pe cel de-al doilea, în favoarea carierei. Aşa se explică şi de ce, mai ales în rândul persoanelor publice, vârsta la care apare primul copil a crescut simţitor. Afirmaţia este valabilă mai ales în ceea ce le priveşte pe starurile de la Hollywood.

Nicole  Kidman, de exemplu, a născut-o pe fiica ei, Sunday Rose, la vârsta de 40 de ani. Pe atunci, actriţa era căsătorită cu interpretul de muzică country Keith Urban, iar statutul de mamă a făcut-o să exclame că Rose este "copilul minune", mai ales că a avut mult de aşteptat în acest sens. Actriţa a pus şansa maternităţii, fie ea şi târzie, pe seama apelor binefăcătoare din vestul Australiei, în care a înotat în timpul filmărilor pentru pelicula "Australia".

"Nu am crezut că voi mai rămâne vreodată însărcinată şi că voi mai face un copil. Miracolul a apărut după ce am înotat în Outback, sau, aşa cum mai este ea renumită, Cascada infertilităţii", a povestit Nicole Kidman pentru o publicaţie australiană.

Când a născut-o pe Nahla Auriela, actriţa Halle Berry avea 42 de ani şi era într-o relaţie cu modelul Gabriel Aubrey, cu 10 ani mai tânăr decât ea. Sfidând stereotipurile potrivit cărora numai femeile tinere pot fi sexy, Halle a fost votată, la numai câteva luni de la naştere, drept "Cea mai sexy femeie în viaţă", de către cititorii revistei "Esquire".

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, actriţa s-a despărţit de Gabriel, însă continuă să împartă cu acesta responsabilităţile de părinţi şi să aibă o carieră strălucită.

Mame de profesie

În ceea ce o priveşte pe Madonna, maternitatea pare să fie o a doua sa ocupaţie.  Pe Lourdes, fiica ei cea mare a născut-o pe când avea 38 de ani, iar cariera îi era pe val. Cântăreaţa era pe atunci implicată într-o relaţie cu antrenorul ei de fitness Carlos Leon, de care s-a despărţit la doi ani de la naşterea fiicei lor. Mai târziu, în 2000, Madonna, care era căsătorită cu Guy Ritchie, l-a născut pe Rocco. Au urmat două adopţii, ambele din Malawi, iar acum artista are patru copii, două fete şi doi băieţi. Angelina Jolie şi Brad Pitt, Maddox şi Sjiloh într-un magazin din Cannes. Foto: Hepta Fără a intra în categoria "mamelor bătrâne" - a născut primul copil, Shiloh, la 31 de ani - Angelina Jolie poate fi, fără probleme, în fruntea "mamelor de profesie". Primul copil, Maddox, este adoptat. Tot din adopţie ea şi Brad Pitt o au pe Zahara, iar după naşterea lui Shiloh, cuplul a mai adoptat un băieţel din Vietnam, pe care l-au botezat Pax. În urmă cu doi ani, în timpul Festivalului de Film de la Cannes, actriţa a confirmat că urmează să aducă pe lume gemeni. Angelina Jolie şi Brad Pitt au acum şase copii, iar ea a anunţat că nu intenţionează să se oprească din a-şi mări familia.

"Miracolul" infertilităţii

Doctorii i-au spus lui Susan Sarandon că este infertilă. Cu toate acestea, câştigătoarea, în 1996, a Oscarului pentru rolul principal feminin din filmul "Dead Man Walking", a devenit mamă de gemeni la vârsta de 44 de ani. Ea şi actorul Tim Robbins nu se mai aşteptau să devină părinţi. "Când medicii mi-au spus că sunt infertilă, a părut că m-am împăcat imediat cu ideea. Însă o parte din mine era teribil de neliniştită. Cariera nu  mi se mai părea atât de extraordinară şi încercam să găsesc ceva care să dea un sens puternic vieţii mele. Aşa că am început să mă implic în politică. Dar uite că, până, la urmă, voi deveni mamă. Sunt însărcinată!", anunţa actriţa.

Tot probleme de fertilitate a avut de depăşit şi canadianca Celine Dion care, ieri, a dat naştere unor gemeni sănătoşi. Ea şi soţul ei Rene Angeli mai au un băieţel  acum în vârstă de 9 ani, după a cărui naştere cântăreaţa a avut probleme de fertilitate. Încercând să devină din nou mamă, Celine Dion a apelat fără succes la numeroase tratamente, aşa că această reuşită a fost pentru ea un adevărat miracol.

Celine Dion, Rene Angeli şi fiul lor Rene Charles. Foto: Hepta. "E băiat. Şi încă un băiat", au strigat moaşele unei maternităţi din Los Angeles când actriţa Geena Davis a adus pe lume, la vârsta de 47 de ani, doi băieţi sănătoşi. Kian William şi Kaiis Steven au venit pe lume în mai 2004 şi mai au o soră cu doi ani mai mare. Vedeta din "Thelma & Louise" este căsătorită cu chirurgul Reza Jarrahy care este cu 14 ani mai tânăr decât ea, acesta fiind al patrulea mariaj al ei.  În momentul în care a anunţat că urmează să devină mamă, Geena a ştiut că va avea de înfruntat atât dificultăţile unei sarcini târzii, dar şi numeroasele păreri contradictorii ale acelora care nu erau de acord cu naşterile după o anumită vârstă. Pe toate actriţa le-a depăşit cu bine.

După ce la 40 de ani a născut-o pe Gaia, actriţa Emma Thompson a fost anunţată de către medici că nu va mai putea avea vreodată un alt copil. Ea suferă de sindromul ovarelor polichistice, iar orice tratament de fertilizare ar fi fost inutil. Emma a încercat mulţi ani să rămână însărcinată, însă fără succes. În 1997 a pierdut o sarcină, iar Gaia a fost concepută în urma fertilizării in vitro, actriţa fiind nevoită să facă tratamente pentru păstrarea sarcinii de-a lungul tuturor celor 9 luni de graviditate. Faptul că nu i-a mai putut oferi un frate sau o soră feţei ei nu demoralizat-o complet pe Emma care, conştientă că sunt mii de femei în lume în situaţia ei, şi-a canalizat atenţia asupra unei puternice campanii umanitare în Africa. Ştiinţific, nu prea se poate

Toate aceste exemple, dar cele ale altor vedete devenite mame la vârste considerate destul de înaintate pentru asta - actriţa Mimi Rogers (mamă la 45 de ani), supermodelul Iman, care a născut la 44 de ani, Jerry Hall, supermodel şi fosta soţie a lui Mick Jagger, devenită mamă la 41 de ani, actriţa Courteney Cox Arquette, care a avut primul copil la 39 de ani, Julianne Moore, mamă la 41 de ani, Helen Hunt, la 40, sau Meryl Streep, care a născut cel de-al patrulea copil la vârsta de 42 de ani - nu fac decât să dea speranţă tuturor femeilor care se luptă cu infertilitatea, dar şi acelora care încă se mai îndoiesc de faptul că vârsta şi cariera le-ar putea pune în pericol şansa de a deveni mame.

Realitatea este că unei femei ajunse la 35 de ani îi este tot mai dificil să rămână însărcinată, deoarece fertilitatea scade odată cu vârsta. Despre femeia ajunsă la 40 de ani studiile arată că este aproape imposibil să mai devină mame sau, în cazul în care ar reuşi, copiii care se vor naşte vor fi cu probleme.

De asemenea, statisticile arată că rata pierderilor de sarcină la femeile de peste 40 de ani este mult mai ridicată decât la acelea tinere.

  • 9% la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani
  • 20% la femeile între 35 şi 39 de ani
  • Peste 50% la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 42 de ani

Dacă în ceea ce-i priveşte pe bărbaţii de peste 25 de ani, specialiştii spun că nu prea există limită superioară de vârstă, în privinţa femeilor, vârsta optimă pentru a da naştere unui copil sau de a adopta este între 25 şi 34 de ani, arată un studiu realizat şi publicat de ForbesWoman.com. Însă, organismul nu ţine seama de tentaţia omului modern de a amâna procreerea pentru momentul în care este pregătit moral şi financiar, adică după 30 de ani.