Copiii cu diabet au dat sfaturi despre boală

Copiii cu diabet au dat sfaturi despre boală

Ziua Mondială împotriva Diabetului a fost organizată astăzi la Constanţa printr-o acţiune de verificare a glicemiei susţinută chiar de tinerii bolnavi de această maladie. Din cei peste 21.000 de bolnavi care suferă de diabet înregistraţi la Constanţa, 55 sunt copii.

Împreună cu părinţii lor, dar şi cu voluntari, cadre medicale, minorii fac parte din Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet "Sweet Land" Constanţa. Preşedintele "Sweet Land", jurnalista Liliana Moldoveanu, spune că membri asociaţiei "participă activ la viaţa socială, devin responsabili odată în plus prin cunoştinţele pe care trebuie să le deţină în privinţa automonitorizării şi a tratamentului". Cu ajutorul unor dispozitive medicale speciale, copiii cu diabet au efectuat astăzi teste de glicemie unui număr impresionant de persoane care au stat răbdătoare la coadă. Micuţii nu-şi ascund boala şi, cu o maturitate şi o deschidere dezarmante, au oferit informaţii cu privire la diagnostic, simptome, tratament şi chiar şi consiliere doritorilor aflaţi la cumpărături în mall. Ioana Dincă de 12 ani , o fetiţă frumoasă cu ochi mari albaştri, are diabet de trei ani. "Sfatul meu ar fi să aibă grijă de alimentaţia lor pentru că este o boală care porneşte de la alimente, să mănânce cât mai sănătos posibil, fructe, legume şi să facă mult sport pentru că ajută foarte mult", explică mândră fetiţa, adăugând că face injecţii cu insulină de patru ori pe zi şi că s-a obişnuit cu acest mod de viaţă. Sofia, mama Ioanei, spune cu ochii în lacrimi că fiica ei "este foarte puternică, ea a fost cea care ne-a îmbărbătat în primele momente decât noi pe ea". Colegii Ioanei numai prididesc să-i testeze pe adulţi. "Aveţi 113 doamnă, e perfect, felicitări", o informează un tânăr pe Viorica Donciu, o pensionară fericită că "o să prind suta de ani, o să mănânc pensia în linişte".

Alimentaţia copiilor, monitorizată atent

"Diabetul este o boală care poate afecta pe oricine, este o boală de lungă durată şi presupune complicaţii devastatoare dacă nu este tratată la timp şi corespunzător", spune medicul diabetolog prof. dr. Doina Catrinoiu. La nivel mondial, peste 280 milioane de persoane sunt afectate de această maladie, dar estimările specialiştilor arată că până în 2030, aproape 500 milioane de persoane vor suferi de diabet, reprezentând 8% din populaţia globului. "Măsurile de prevenţie încep încă de la naştere, un copil născut prea slab sau peste greutatea normală, are sigur un sindrom metabolic", explică medicul pediatru diabetolog Cristina Mihai. "Părinţii, bunicii trebuie să supravegheze alimentaţia copiilor, să nu considere excesul ponderal, fie el şi minor, ca pe ceva banal, spunând lasă că o să-şi revină, creşte", conchide medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News