Evenimentul Zilei > Actualitate > Copii bolnavi de TBC, trimisi la scoala pentru alocatie

Copii bolnavi de TBC, trimisi la scoala pentru alocatie

O familie cu trei copii din satul vasluian Rusca este considerata un adevarat focar de infectie pentru comunitatea in care traieste, deoarece, pe langa faptul ca toti sufera de TBC, o boala extrem de contagioasa, nu urmeaza niciun tratament medical si-si trimit copiii la scoala, de frica sa nu piarda banii de alocatie.

Toti cei cinci membri ai familiei sunt infectati cu bacilul Koch inca de acum doi ani. Mama, Anisoara Frunzache, are 40 de ani si ea a fost prima care s-a imbolnavit. „Acum doi ani m-am dus la spital la Husi, am stat internata o vreme. Mi-au dat tratament si atunci l-am luat. Pe urma, nu m-am mai dus la doctor, la oras, ca n-am mai avut bani de drum”, povesteste femeia.

Rand pe rand, au intrat in spital si cele trei fetite, toate diagnosticate cu aceeasi boala. Tatal, Vasile Bita, a refuzat orice contact cu medicii, desi simptomele aratau ca si el a fost infectat. „Barbatul a refuzat sa mearga la medic. Este periculos sa stea acasa, sa intre in contact cu familia si cu oricare alt om, fiind suspect de TBC”, ne-a spus asistentul medical al comunei Padureni, Lica Corcodel.

Cele trei fetite nu au fost oprite de parinti sa mearga la scoala, fiindca absentele le-ar fi taiat banii de alocatie. „Invatatoarea Gabriela Boros mi-a spus sa nu mai aduc fata la scoala pana nu se face bine. Ea bine nu s-a facut, dar trebuie sa o duc. Daca lipseste, nu i se mai da alocatie”, spune Anisoara Frunzache.

Dusi la doctor cu politia

Parintii celorlalti elevi sunt ingrijorati de prezenta celor trei fetite alaturi de copiii lor. „Eu nu vreau ca si cei doi copii ai mei sa se imbolnaveasca de TBC. Nu vrem sa fie izolati, pentru ca sunt oameni, dar sa fie luati si consultati, sa li se dea tratament si sa se vindece”, ne-a spus Mariana Popa, unul dintre parinti.

Cadrele medicale de la Dispensarul Padureni au declarat ca, la sesizarea satenilor din Rusca, vor incerca din nou sa-i duca pe cei cinci la medicul specialist din cadrul Dispensarului TBC Husi.

„Nu coopereaza. Mama a primit tratament cu pastile si fetele, de asemenea, dar nu s-au mai prezentat la control. Ca sa le convingem sa vina la control, am recurs si la oprirea ajutorului social, pana cand vin cu dovada ca au fost la specialist. Odata am cerut si ajutorul politiei ca sa-i ducem la medic”, a declarat asistenta Lica Corcodel.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News