Evenimentul Zilei > Social > “COPACII AU NEVOIE DE OAMENI” Proiectul unui avocat ia amploare la CONSTANȚA
“COPACII AU NEVOIE DE OAMENI” Proiectul unui avocat ia amploare la CONSTANȚA

“COPACII AU NEVOIE DE OAMENI” Proiectul unui avocat ia amploare la CONSTANȚA

"Constanța Restart" este asociația unui avocat care, în numai câteva luni, a reușit să convingă mulți concetățeni să ia poziție față de lipsa spațiilor verzi din oraș. I-a scos în puținele parcuri care au mai rămas și, împreună, plantează pomi. Dacă la început a fost singur, avocatul Cătălin Filișan este însoțit acum de zeci de voluntari care îl ajută să stopeze defrișarea Constanței.

La acțiunile organizate de cunoscutul avocat Cătălin Filișan participă, în fiecare week-end, zeci de voluntari. Oameni de de diverse profesii, copii, elevi de gimnaziu sau de liceu, cercetași. Acolo unde, în micile parcuri ale orașului, se observă copaci tineri înconjurați de tutori (stâlpi subțiri din lemn) legați cu panglică tricolor, se știe că este isprava voluntarilor de la Constanța Restart. “A început atunci când mi-am dat seama că dacă nu ne implicăm și nu facem ceva concret pentru orașul nostru riscăm să devină ireversibilă distrugerea lui și pasivitatea asta care a cuprins toți constănțenii să nu mai poată fi întoarsă”, spune inițiatorul proiectului, avocatul Cătălin Filișan.

S-au plantat, din primăvară și până acum, sute de copaci tineri și au fost montați peste 700 de tutori care au rolul de a-i proteja pentru a nu fi rupți. Totul se realizează cu resursele voluntarilor, munca și timpul celor care vor un mediu mai curat în atmosfera prăfuită a Constanței. “De aceea, îi rugăm pe toți constănțenii să aibă grijă de copaci, să nu îi rupă, să nu-i distrugă, să nu îi fure și să nu permită nimănui acest lucru. Să se poată bucura și copiii noștri pe viitor de acești copaci, peste 5-10 ani, spune Cătălin Filișan. Primăria Constanța nu se opune campaniei “Copacii au nevoie de oameni”, ba chiar șeful Serviciului Spații Verzi le mai oferă consultații voluntarilor.

Alesia, de 8 ani, nu a lipsit de la niciuna dintre acțiuni. “Eu dau panglicile tricolore pentru ajutorul legării copacilor. Sunt aici de la frumosul început și ajutorul se dezvoltă foarte frumos. Eu nu am plantat încă pomi, doar am montat stâlpi. În continuare voi ajuta cu ce pot”, vorbește, cu înțelepciune, micuța voluntară. Luna viitoare, “Constanța Restart” ajunge în parcul Tăbăcărie, singura zonă de verdeață mai întinsă a orașului, urmând să fie plantați cel puțin 100 de copaci. Pe lângă faptul că se micșorează văzând cu ochii, primăria autorizând, aici, în ciuda proterstelor, ridicarea unor blocuri de locuințe, parcul “chelește” tot mai mult.

“Măcar să încercăm să protejăm și să avem grijă de ceea ce avem. Este o acțiune de amploare la care îi invităm pe constănțeni să participe. Avem deja suprafața de teren identificată”, declară Cătălin Filișan. Asociația Constanța Restart este la început, doar ce a fost înființată. “Tot ceea ce dorim este să facem un lucru bun și să rămână ceva în urma noastră. În principal, pe probleme de mediu. Pe viitor ne vom dezvolta și în alte zone, oricum de interes public”, conchide avocatul constănțean.