Evenimentul Zilei > Actualitate > Controversă în lumea medicală. Se transmite Covid-ul prin fumul de ţigară? Măsurile luate
Controversă în lumea medicală. Se transmite Covid-ul prin fumul de ţigară? Măsurile luate

Controversă în lumea medicală. Se transmite Covid-ul prin fumul de ţigară? Măsurile luate

 Pentru a limita răspândirea noului coronavirus Guvernul spaniol a interzis fumatul pe străzi şi terase. Unii medici susţin că această măsură este necesară, în timp ce alţii au rezerve în a confirma acest lucru.

 

Societatea Spaniolă de Epidemiologie a avertizat încă din luna iunie, despre riscurile contaminării cu noul COVID-19 prin intermediul fumului de ţigară. Potrivit acestora, fumul transportă picături potenţial infectate cu noul coronavirus şi, odată inhalate de o altă persoană, pot fi sursa contaminării.

Unii epidemiologi consideră, însă, că din moment ce nu există niciun studiu care să confirme acest lucru, ar trebui să fim rezervaţi în a accepta ideea.

Dr. Fernando Garcia, de la Centrul Naţional de Epidemiologie din Franţa spune că nu există „informaţii ştiinţifice suficient de solide pentru a demonstra că fumul de ţigară poate transmite boala într-un mediu deschis (…), prin urmare, a lua măsuri extreme ca interdicţia cred că este un pic cam mult”.

De asemenea, Direcţia Generală a Sănătăţii din Franţa a spus că nu există niciun „studiu ştiinţific care să verifice ipoteza că fumul de ţigară reprezintă un vector de contaminare cu COVID-19”.

Cu toate acestea, a precizat că „nu înseamnă că această presupunere este falsă”.

Astfel, ca măsură de precauţie, „este de preferat să se limiteze consumul şi, în mod ideal, să se oprească fumatul în totalitate”, a continuat DGS.

La rândul său, Comitetul Naţional împotriva Fumatului (CNCT) afirmase încă din aprilie că „fumătorii infectaţi cu noul coronavirus sunt potenţial contaminatori majori pentru cei din jurul lor”, în special din cauza „prezenţei în fumul de tutun a particulelor de care se leagă virusurile”, informează stiri.tvr.ro.

Cei care susțin că tărie acest lucru, consideră că fumatul ucide în mai multe feluri când este vorba despre Covid-19. Nu doar că fragilizează imunitatea şi sistemul respirator, ceea ce creşte riscul dezvoltării unor forme mai grave ale bolii, ci este şi o cale rapidă de a te infecta cu noul coronavirus.

Efectele directe ale fumatului asupra răspunsului imunitar la apariția COVID-19 nu au fost încă stabilite, dar studii anterioare pe viruși gripali sau alte tipuri de coronavirus precum MERS arată că fumatul agravează efectele infectării.