Contre PSD-PDL pe "suspendarea" opoziţiei la Camera Deputaţilor

Contre PSD-PDL pe "suspendarea" opoziţiei la Camera Deputaţilor

PSD a contestat azi vehement în plenul Camerei Deputaţilor planul PDL de a schimba regulile în parlament astfel încât actuala putere să nu mai depindă de opoziţie în trierea legilor. "Biroul Permanent (al cărui cvorum puterea intenţionează să-l elimine, n.r.) e doar un for administrativ, care plimbă hârtii", a apărat Roberta Anastase cauza puterii.

Eliminarea cvorumului în Biroul Permanent, de care depinde în prezent direcţionarea legilor spre comisii sau plen, este la un pas de oficializare. Modificarea plănuită săptămâna trecută la Palatul Cotroceni de liderii PDL împreună cu preşedintele Traian Băsescu va fi mâine tranşată în plen, puterea sunând deja mobilizarea generală a tuturopr deputaţilor Coaliţiei PDL-UDMR-UNPR-minorităţi pentru a o opera fără emoţii.

Anastase: O agăugare "nu modifică niciun rând"

PDL estimează astfel că, prin ocolirea opoziţiei a cărei prezenţă nu va mai fi obligatorie pentru a se lua decizii la vârful camerei Deputaţilor, se va elimina actualul blocaj fără a se mai pune în discuţie înlăturarea Robertei Anastase. Schimbarea de regulament a ajuns astăzi în dezbatere în plen, nu fără scandal însă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Biroul Permanent a fost construit tocmai pentru ca o majoritate conjuncturală să nu genereze abuzuri şi să fie uitate proceduri parlamentare. Încearcă să filtreze acolo unde dumneavoastră azi, mâine alţii încearcă să abuzeze de o putere conjuncturală", a reclamat PSD-istul Valeriu Zgonea.

Roberta Anastase a rămas însă pe poziţie, susţinând chiar că o agăugare nu înseamnă o schimbare de Regulament. "Acest proiect de hotărâre nu modifică niciun rând din Regulament, în sensul că nu schimbă, ci adaugă o afirmaţie care e valabilă şi pentru plen şi e firesc să fie valabilă şi pentru Biroul Permanent: "Deciziile în Biroul Permanent se iau cu jumătate plus unu din cei prezenţi" ", a spus şefa Camerei, cu argumentul că, oricum, Biroul Permanent dominat acum de opoziţie "e doar un for administrativ, care plimbă hârtii".

Dobre (PNL): "Transformaţi parlamentul într-un circ!"

Dincolo de eliminarea opoziţiei din jocul politic de la vârful Camerei dacă PSD şi PNL continuă boicotul, PDL şi UDMR au făcut azi, "preventiv", o mutare şi pentru a scoate legea pensiilor de la mâna PSD şi PNL. Astfel, cele două grupuri au venit cu un proiect de hotărâre de majorare a numărului de membri din Comisia de muncă, unde opoziţia are acum avantajul unui vot în plus, de la 21 la 31 de membri.

Mişcarea a fost argumentată de liderul deputeţilor PDL, Mircea Toader, prin faptul că numărul actual de membri, ar fi " insuficient faţă de problematica pe care o are de dezbătut", acesta asigurând că algoritmul politic va fi păstrat. "ţi făcut o modificare a comisiei abuzivă. Fără să se facă o analiză, fără o consultare, fără o discuţie în birouri. Este în afara regulii. Transformaţi acest parlament într-un circ. Nu are nicio legătură ce se întâmplă aici cu democraţia", s-a opus şeful comisiei liberalul Victor paul Dobre. Votul final stă însă tot la mâna majorităţii care urmează să îl parafeze mâine.