Contre între palate, de la pensiile speciale la digul de la Săuceşti

Contre între palate, de la pensiile speciale la digul de la Săuceşti

Reinstalarea lui Traian Băsescu la Cotroceni şi a lui Emil Boc la Palatul Victoria, în decembrie 2009, nu a echivalat cu o perioadă de linişte, nici în ceea ce priveşte guvernarea, nici în ceea ce priveşte atmosfera din PDL.

Băsescu şi Boc s-au plasat, cel puţin declarativ, pe poziţii divergente. Dacă, la început, punctele diferite de vedere s-au manifestat în planul actului de guvernare, acesta a fost suprapus ulterior cu cel a gestionării vieţii de partid.

Tonul a fost dat odată cu promovarea legii unitare a pensiilor, când Emil Boc, susţinut de corul PDL, milita pentru eliminarea pensiilor speciale ale militarilor, iar şeful statului s-a pronunţat pentru menţinerea acestora, care se regăsesc în toate statele NATO.

Enervarea lui Băsescu nu era însă una de suprafaţă, surse din PDL susţinând că şeful statului şi-a transmis obiecţia însă aceasta n-a ajuns la partid, fiind "cenzurată" de Boc şi de garda veche.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aici până la "bolşevizarea" PDL şi a guvernării n-a mai fost decât un pas. După ce democrat-liberalii au decis ca alegerea conducerii partidului să se facă la pachet, preşedinte- prim-vicepreşedinţi, şeful statului a acuzat public tran sformarea PDL într-o "gaşcă" care confundă partidul cu guvernarea.

Ulterior, în lipsa unei reacţii din Modrogan, atacurile au continuat, miniştrii PDL din garda veche fiind ca talogaţi drept "sabotori", care nu renunţă la clientelă.

În ultima întâlnire cu democrat-liberalii, şeful statului a cerut alegerea unor prim-vicepreşedinţi de etapă, care să nu fie din rândul miniştrilor sau ai demnitarilor locali. Propunerea a fost clasată pentru moment, pe motiv că nu are acoperire statutară.

În caruselul diferendelor, Băsescu s-a lovit de Boc şi la inundaţii. În vreme ce şeful statului încerca să demonteze "minciuna" banilor daţi pentru digul de la Săuceşti - "Nu s-a dat niciun ban pentru dig", premierul, susţinut de ministrul mediului, Laszlo Borbely, declara că au fost alocate fonduri pentru supraînălţarea digului - "Banii care s-au dat în 2008 au fost cheltuiţi pentru supraînălţarea digului".