Contestaţiile la Bac nu i-au ajutat pe elevi

Contestaţiile la Bac nu i-au ajutat pe elevi

Recorectarea lucrărilor nu i-a ajutat prea mult pe nemulţumiţi, unii elevi trezindu-se chiar cu o notă mai mică decât primiseră iniţial.

Rezultatele înregistrate după con testaţii, la examenul de Bacalaureat, făcute publice ieri, nu schimbă mult ierarhia ju deţelor din ţară. În Constanţa, de exemplu, unul dintre judeţele cu aproape 97% promovabilitate, doar 12 elevi au reuşit să termine cu bine „examenul de maturitate” după rezolvarea con testaţiilor.   Iar în Galaţi, judeţ aflat pe ultimul loc, dascălii n-au e zitat chiar să scadă, la recorectare, 75 de note. Reprezentanţii Ministerului Edu caţi ei, Cercetării şi Inovării (MECI) sunt hotărâţi să verifice, prin sondaj, lucrările candidaţilor la Bacalaureat, atât în judeţele fruntaşe, cât şi în cele codaşe. Repre zentanţii MECI spun că nu e prima dată când sunt luate la puricat rezultatele pe motiv că notele candidaţilor nu reflectă realitatea. Anchetă la notele finale

„La o primă vedere, este deranjant să vezi diferenţe atât de mari între judeţe. Nu poate fi un judeţ atât de prost şi unul atât de bun, dar e discutabil. În judeţele unde avem semne de întrebare - atât în cele cu rezultate foarte bune, cât şi în cele aflate la extremă - vom face verificări. Eu sper totuşi ca o promovabilitate de 98% să fie reală”, a declarat Doina Pană, secretar de stat în preuniversitar. Potrivit acesteia, zonele aflate, în ultimii ani, pe primele locuri au un avantaj: nu sunt bănuite de nereguli la Bac. În ultimii opt ani, clasamentul rezultatelor la Bacalaureat nu a înregistrat mari modificări.

Mai mult, judeţele care au fost în top nu „s-au clintit” decât cu câteva sutimi, de la un an la altul, majoritatea având peste 90% promovabilitate. Din 2001 până în prezent, s-au menţinut mereu pe primele locuri Mehedinţi, Suceava, Bo to şa ni, Hunedoara şi Constanţa. În acelaşi timp, au existat şi judeţe în care numărul de liceeni cu diplomă de Bac a scăzut treptat. Galaţiul nu a excelat la rezultate, cel puţin în ultimii trei ani, oscilând în jurul a 60% promovabilitate.

„Rezultatele sunt o dovadă a faptului că am fost foarte exigenţi. Am descoperit, la contestaţii, că s-a respectat cu stricteţe baremul, ba poate prea mult. În plus, nu am lăsat elevii să copieze”, a explicat Nicoleta Crânganu, purtător de cu vânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi. La rândul lor, „premianţii” spun că rezul tatele pe care le-au obţinut sunt corec te şi aşteaptă rezultatul „anchetei”. „Pentru judeţul nostru e un rezultat tipic, gradul de promovabilitate e comparabil cu anul trecut. Avem elevi buni”, a spus şi Cristina Bauman, purtător de cuvânt al Inspectoratului Hunedoara, unde 94% dintre liceeni au luat note de trecere anul acesta. 

Judeţe fruntaşe la Bac, după gradul de promovabilitate

Ne puteți urmări și pe Google News