Consumul de sare NU mai dăunează sănătăţii

Consumul de sare NU mai dăunează sănătăţii

O nouă descoperire a cercetătorilor britanici susţine ipoteza că reducerea consumului de sare nu conduce la scăderea riscului afecţiunilor cardiace, informează Reuters.

Dacă până acum consumatorii au fost avertizaţi, în repetate rânduri, să reducă consumul de sare, noi cercetări nu găsesc alimentul ca fiind vinovatul principal de afecţiunile cardiace. Un studiu publicat de Biblioteca Cochrane relevă faptul că un consum redus de sare conduce la o uşoară scădere a tensiunii arteriale. Această consecinţă nu implică favorizarea apariţiei afecţiunilor cardiace, care pun în pericol viaţa celor care consumă sare.

Nutriţioniştii condamnă rezultatele noului studiu Totuşi, cercetătorii afirmă că mai este nevoie de teste la scară foarte mare, pentru a stabili clar efectele consumului de sare pentru organismul uman. „Când toate guvernele fac presiuni pentru reducerea cantităţii de sodiu din alimente, este foarte important să facem nişte teste la scară largă, pentru a înţelege riscurile şi beneficiile acestei măsuri", afirmă Rod Taylor, cercetător al Universităţii Exeter. Noul studiu a atras multe critici din partea nutriţioniştilor. Francesco Cappuccio, directorul Departamentului de Nutriţie din cadrul Organizaţiei Mondiale de Sănătate, consideră că noul studiu este greşit. „Acest raport nu schimbă priorităţile stabilite, până acum, de a reduce consumul de sare în rândul populaţiei, pentru a preveni afecţiunile cardiace. Infarctul şi accidentul vascular cerebral reprezintă cei mai mari «criminali» din lume", este de părere Cappuccio.

Campanii publicitare împotriva sodiului Profesorul Simon Capewell, cercetător al Universităţii din Liverpool, consideră că noul studiu nu va schimba percepţia generală conform căreia consumul de sare creşte tensiunea arterială. Nutriţioniştii sunt de părere că reducerea sodiului din alimente poate reduce hipertensiunea arterială. Multe organizaţii de sănătate şi majoritatea guvernelor au stabilit nişte norme foarte stricte în ce priveşte cantitatea de sare conţinută în produsele alimentare. În acelaşi timp, s-au realizat foarte multe campanii publicitare pentru informarea opiniei publice cu privire la riscuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Englezii şi americanii reduc drastic consumul de sare Anumite autorităţi, cum sunt cele britanice, şi-au propus să reducă consumul de sare până la maximum şase grame pe zi, pentru un adult, scop care trebuie atins până în 2015. Englezii continuă planul ambiţios şi doresc să reducă consumul de sodiu, până în 2025, la trei grame pe zi, pe cap de locuitor. Peste ocean, situaţia este şi mai strictă, asta şi datorită faptului că locuitorii SUA au mari probleme cu obezitatea. Autorităţile americane recomandă un consum zilnic de maximum 2,3 grame de sare, pe cap de locuitor. La studiul cercetătorilor britanici au participat 6.489 de subiecţi, cărora li s-a administrat, zilnic, sare în doze normale. La sfârşitul studiului, cercetătorii nu au observat nici un efect pozitiv asupra organismelor celor testaţi. Echipa cercetătorului britanic îsi va continua studiile, dorind să testeze un număr de 18.000 de persoane, pentru a-şi argumenta mai solid noua descoperire.