Consum de curent, zero bani

Consum de curent, zero bani

Mike Strizki traieste in cea mai economica locuinta din lume.

El nu plateste nici macar un cent pentru energie. Nici  chiar in cele mai friguroase zile din iarna. Panourile solare, o baterie cu hidrogen, mai multe rezervoare de propan si un dispozitiv de electroliza ii asigura lui Mike Strizki energia necesara de-a lungul unui an intreg. Fara intreruperi, fara variatii de tensiune, fara factura. Sistemul pe care el insusi l-a construit nu produce emisii de dioxid de carbon.

Nici macar masina sa parcata in garaj nu polueaza. Bateria "The New Jersey Genesis", la conceperea careia a lucrat si el, a inregistrat un record de rezistenta, permitand parcurgerea cu automobilul a unei distante de 643,7 kilometri, fara realimentare.

Locuinta perfecta

Din ‘92, Strizki si sotia lui detin o proprietate de cinci hectare intr-o zona rurala din centrul statului New Jersey. Casa are o suprafata de 3.500 de metri patrati, patru dormitoare, doi bai si este dotata cu instalatie jacuzzi pentru opt persoane, piscina, un ecran TV impozant, frigider, cuptor cu microunde si boiler.

In urma cu cativa ani, bazandu-se pe experienta sa, Mike a inceput aici un proiect unic: dotarea casei cu un sistem ce produce si stocheaza energie. El a lucrat ani intregi intr-o companie care producea panouri solare si a participat la mai multe proiecte de integrare a bateriilor cu hidrogen in automobile, iahturi, ba chiar si intr-o masina de pompieri ori intr-un avion.

Proiectul i-a luat mai mult timp si bani decat se astepta. Dupa mai multe intarzieri provocate de obtinerea dificila a autorizatiilor, casa a fost gata in octombrie anul trecut. Independenta energetica l-a costat pe Strizki 500.000 de dolari, jumatate din suma fiind suportata de New Jersey Board of Public Utilities. El a investit 100.000 de dolari in acest proiect, restul provenind din donatii.

Un proiect utopic Independenta energetica a acestui inginer tenace pare o utopie, remarca "Philadelphia Enquirer". Expertii cred ca acest sistem nu va fi adoptat curand pe scara larga. "E prea scump, iar obtinerea hidrogenului din surse nepoluante este ineficient". Dar inventatorul nu se lasa: "Nimic nu e mai costisitor decat distrugerea planetei", spune el.

Strizki vrea sa imbunatateasca sistemul si sa-l ieftineasca. Cele zece rezervoare de propan costa 150.000 de dolari, dar ar putea fi inlocuite de un tanc de mare presiune, ingropat in pamant, iar productia de serie ar reduce costurile cu 50.000 de dolari. Sistemul de panouri costa cam 80.000 de dolari, dar unele state ofera deduceri de pana la 70%.

Mike estimeaza ca sistemul ar putea fi comercializat la un pret de 40.000-50.000 de dolari. Insa guvernul vrea sa obtina un cost de circa 33.000 de dolari. Si-a deschis o firma, Renewable Energy International, si sustine ca a fost contactat de cateva staruri din entertainment, care ar putea fi deja potentialii sai clienti.

Pro si contra hidrogen Expertii in surse alternative de energie nu cred ca locuintele si masinile vor folosi acest sistem in viitorul apropiat, mentioneaza publicatia "The Christian Science Monitor". Pe langa costurile mari mai este o problema: desi hidrogenul este cel mai raspandit element in Univers, nu exista de sine statator in natura, el trebuie obtinut printr-un procedeu tehnic si apoi imbuteliat.

CUM FUNCTIONEAZA

Surplusul de energie solara e stocat prin electroliza > In zilele insorite, cele 56 de panouri solare montate pe acoperisul garajului genereaza 10 kilowati, mai multa energie decat foloseste Strizki intr-o zi. Surplusul este stocat de un dispozitiv denumit electrolizator.

Acesta transforma apa dintr-un rezervor in elementele ei de baza, oxigen si hidrogen. Oxigenul este eliberat in atmosfera, iar hidrogenul e stocat in zece rezervoare (foto) de de cate 3,7 metri cubi de propan.

> Iarna, cand panourile solare colecteaza mai putina energie solara decat este nevoie, hidrogenul e pompat intr-o baterie de marimea unei unitati de aer conditionat. Bateria care transforma hidrogenul in curent electric este amplasata langa garaj.

> Nici masina lui Strizki nu polueaza, fiind dotata cu "The New Jersey Genesis", o baterie auto cu hidrogen.

Ne puteți urmări și pe Google News