Consiliul Europei cere guvernului olandez să condamne siteul xenofob

Consiliul Europei cere guvernului olandez să condamne siteul xenofob

Consiliul Europei cere guvernului de la Haga să se distanţeze de controversatul site antimigranţi din Olanda, creat de partidul de extremă dreapta, condus de Geert Wilders, relatează portalul bulgar Novinite.

Siteul este considerat xenofob, pentru că solicită şi diseminează informaţii negative despre cetăţeni din Europa Centrală şi de Est care lucrează în Olanda, consideră Consiliul Europei.

"Sunt îngrijorat, pentru că siteul este găzduit de un partid politic care are legături cu coaliţia de guvernare", a subliniat secretarul general Thorbjorn Jagland, într-o scrisoare adresată ministrului olandez de Externe, Uri Rosenthal. Premierul refuză să comenteze

Premierul olandez Mark Rutte nu a dorit să comenteze despre lansarea acestui site, spunând că este o chestiune ce ţine de un partid politic, nu de guvern. Siteul intitulat "Plângeri la adresa est-europenilor" publică sloganuri precum: "Aveţi probleme cu persoane din centrul şi estul Europei?" sau "V-aţi pierdut locul de muncă din cauza unui polonez, bulgar sau român? Vrem să ştim". De asemenea, publică titluri din presa olandeză referitoare la est-europeni care comit infracţiuni în ţară.

Siteul a fost criticat de oficialii ţărilor vizate - ministerele de Externe şi europarlamentarii - iar comisarul european pentru justiţie şi drepturile omului, Viviane Reding, l-a descris ca fiind "un apel la intoleranţă".

Ne puteți urmări și pe Google News