Evenimentul Zilei > Actualitate > Consilierul lui Vlad Voiculescu nu demisionează. ”Vom continua să publicăm date”
Consilierul lui Vlad Voiculescu nu demisionează. ”Vom continua să publicăm date”

Consilierul lui Vlad Voiculescu nu demisionează. ”Vom continua să publicăm date”

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, a recunoscut, în direct la Antena 3, că a accesat de pe laptopul personal date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în timp ce se afla în afara Ministerului.

Un nou scandal mocnește în interiorul Ministerului Sănătății. În centrul acestuia este consilierul lui Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea care ar fi accesat de la distanță baza de date a ministerului.

Secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care are în subordine Institutul Național de Sănătate Publică, este cea care i-a obținut lui Voinea accesul la datele din Registru, a mărturisit consilierul.

Ștefan Voinea a cerut acces din afara ministerului

El a povestit că cerut acces din afara ministerului pentru că dorea să lucreze cu datele din RENV în timp ce se afla în provincie, la Craiova, scrie Antena3.

Voinea a respins acuzațiile că ar fi accesat date cu caracter personal și a calificat drept „fabulații” informațiile conform cărora, în timp ce el accesa datele din RENV, sistemul ar fi fost supus unor atacuri informatice iar baza de date ar fi fost copiată și pusă la dispoziția institutelor farmaceutice.

„Nu sunt nu sunt angajat, sunt numit consilier onorific prin Ordin de ministru. Accesul primit nu este la baza de date a RENV. Este un cont limitat, care oferă accesul la date statistice. Nu se accesează date personale sau sensibile. Accesul Ministerului Sănătății la datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări este limitat la date precum numărul de vaccinări din centre și tipul de vaccin utilizat. Sunt date cu caracter public, pe care le-am transparentizat”, a spus consilierul lui Vlad Voiculescu.

Ștefan Voinea a folosit un IP din Germania

Ștefan Voinea: Am cerut acces de pe adresa unui calculator din Germania
Acesta susține că a accesat în mod absolut legitim datele RENV din afara Ministerului, transmite Antena3.

„Pentru că mă duceam în weekend la Craiova, am cerut acces pentru un IP fix (adresă statică a unui calculator pe internet, n.r.) care aparține unui Data Center din Germania. Am solicitat includerea acestui IP în white-list (lista „albă”, cu acces permis, n.r.)”, a precizat Ștefan Voinea, adăugând că a primit acces în urma solicitării făcute, în acest sens, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.