Evenimentul Zilei > Actualitate > Consilierul lui Băsescu se ţine de basme politice
Consilierul lui Băsescu se ţine de basme politice

Consilierul lui Băsescu se ţine de basme politice

Sebastian Lăzăroiu sugerează că, în 2012, Albă ca Zăpada (un nou partid) are toate şansele să ia faţa Scufiţei Roşii (PSD), Fetiţei cu chibrituri (PNL), a lui Moş Crăciun (PP) şi Caprei cu trei iezi (PDL).

Din scaunul de consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu "revoluţionează", de pe blog, scena politică a lui 2012 cu povestea lui Moş Crăciun în rolul căruia l-a distribuit pe Dan Diaconescu cu al său partid-televizor. Efectul "Moş Crăciun" – un partid jucător doar pe scena publică, nu politică, speculant al percepţiilor negative ale măsurilor de austeritate – ar putea, în povestea lui Lăzăroiu, să creeze premisele unei noi formaţiuni politice, Albă ca Zăpada, care să câştige alegerile din 2012, în contextul în care "încrederea în vechile partide şi lideri s-a prăbuşit".

Întreaga poveste a lui Lăzăroiu porneşte de la datele unui aşa-zis sondaj, care nu este însă asumat de niciun institut.

Două scenarii

În strategia aruncată pe blog, Sebastian Lăzăroiu mută cu personaje de poveste, lăsându-i, spune el, pe "iniţiaţi" să le descifreze. "Cârligul" consilierului prezidenţial este un presupus sondaj care măsoară intenţia de vot a românilor. Doar procentele, fără formaţiuni, însă în cheia declaraţiilor pe care le-a făcut în ultima perioadă (cota spectaculoasă a partidului lui Dan Diaconescu) scorurile ar arăta 26%-PSD, 26% -PNL, 20% – Partidul Poporului (PP) al lui Dan Diaconescu, 15% – PDL.

Cauzele care au dus la ascensiunea partidului anunţat de Diaconescu, susţine Lăzăroiu, pot dezvolta două scenarii în perspectiva viitoarelor alegeri. Primul: Scufiţa Roşie (PSD) 26%, Fetiţa cu chibrituri (PNL) 25%, Moş Crăciun (PP) 23%, Capra cu trei iezi (PDL) 15%.

Al doilea scenariu, care sugerează Lăzăroiu îi dă frisoane atât lui Crin Antonescu, cât şi lui Victor Ponta, ar presupune apariţia unui nou partid – Albă ca Zăpada. Acesta ar fi câştigătorul poveştii electorale din 2012 cu 35%, urmată de Scufiţa Roşie (PSD) – 26%, Fetiţa cu chibrituri (PNL) – 12%, Moş Crăciun (PP) 12%, Capra cu trei iezi (PDL) 8%.

Un sondaj pierdut

Datele sondajului invocat de Lăzăroiu nu sunt confirmate de niciun institut de analiză. "Nu există niciun sondaj CURS recent care să aibă aceste date", a declarat Cătălin Stoica, director CURS.

"Institutul meu nu a făcut niciun sondaj politic care să aibă datele respective", a susţinut şi şeful IRES, Vasile Dâncu. "Nu ştiu de unde a scos acest sondaj domnul Lăzăroiu, dar asemenea afirmaţii fără suport pot crea confuzie în rândul electoratului", a comentat şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, precizând că datele ultimului studiu al institutului sunt sensibil diferite de ce a prezentat consilierul pre zidenţial.

Directorul executiv al CCSB, sociologul Mirel Palade, a precizat şi el pentru EVZ că "singurul sondaj efectuat a fost la începutul lunii august şi nu conţinea datele relatate de domnul Lăzăroiu".

"Este vorba de o cercetare proiectivă, adică sondarea opiniei publice pentru ceva ce nu există", a comentat şi Alin Teodorescu, de la IMAS.

Singurul care a confirmat existenţa unui sondaj recent, pentru PDL, dar nu a comentat datele furnizate de Lăzăroiu este şeful CSOP, Andrei Muşetescu: "Noi avem un contract, iar datele se raportează aşa cum sunt. Este dreptul beneficiarului de a spune ce conţin". (A contribuit Petrişor Cană)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: