În funcţie de abilităţi, motivaţii şi piaţă, un consilier în carieră vă poate ajuta să vă alegeţi cariera potrivită, să vă angajaţi şi să avansaţi mai repede atunci când aveţi deja un loc de muncă.
Speranţele de angajare, în special ale tinerilor care ies de pe băncile facultăţii, sunt minime în această perioadă. Situaţia e valabilă şi pentru sutele de mii de românii care îşi caută un loc de muncă. În astfel de condiţii, ajutorul unui consilier în carieră poate fi preţios pentru că el cunoaşte tendinţele pieţei şi cerin ţele din ce în ce mai severe ale puţinilor angajatori.
În ciuda creşterii uşoare a ofertei de locuri de muncă, nu se poate vorbi deocamdată despre un anumit domeniu în care se fac angajări, însă există mici breşe care oferă această posibilitate.
"Angajările se fac sporadic, dar nu se generalizează în direcţia unui anumit domeniu", explică recruterul George Butunoiu. Un consilier în carieră poate ajuta o persoană în alegerea carierei potrivite, angajarea cu succes şi avansarea în carieră, însă preţurile consultanţei pot fi piperate: circa 100 de euro pe oră.
Teste de aptitudini ca să ştii ce ţi se potriveşte
"Am terminat facultatea de contabilitate şi lucrez în sistemul bancar, însă mi-am dat seama că nu îmi place ceea ce fac. Pentru că nu ştiam ce fel de profesie mi s-ar potrivi, ce abilităţi şi aptitudini am, am apelat la un consilier de carieră. El mi-a dat să completez câteva teste de aptitudini şi am susţinut şi un mini-interviu. În urma acestor examinări, consilierul mi-a spus că sunt o fire mai creativă, înclinată spre joburi care implică un program mai flexibil, că nu sunt făcută pentru programe Excel şi finanţe. M-a ajutat să am mai multă încredere în mine, să-mi observ punctele forte. În consecinţă, am decis să renunţ la jobul de la bancă şi să mă îndrept spre design vestimentar şi creaţie de bijuterii", povesteşte Dana Pârvu, o bucureşteancă de 28 ani care a apelat la serviciile unui consilier în carieră.
"Oamenii cu succes ştiu să se vândă, să se pună în evidenţă"
Rolul unui consilier în carieră este de a vă descoperi abilităţile, calităţile şi aspiraţiile şi de a le corela cu un domeniu de activitate.
"Pentru a vă alege cu succes un drum este nevoie ca, în primul rând, să descoperiţi exact ce vreţi să faceţi în carieră şi să alegeţi un drum compatibil cu abilităţile pe care le aveţi, dar şi cu motivaţiile. În al doilea rând, aveţi nevoie să vă focalizaţi pe a învăţa constant şi a deveni un profesionist bun în domeniu (nu mă refer la învăţarea teoretică de tip facultate, ci la învăţarea practică, în special la locul de muncă sau de la alţi profesionişti). În al treilea rând, oamenii cu cel mai mult succes în carieră ştiu să se vândă, să se pună în evidenţă, să negocieze şi să comunice eficient cu ceilalţi. Degeaba eşti un profesionist bun în domeniul tău dacă nimeni nu ştie asta şi nimeni nu ştie de tine", explică consilierul în carieră Eduard Ezeanu.
Analiştii mai spun că dacă până acum un loc de muncă făcea parte din rutină, astăzi sunt din ce în ce mai mulţi "pretenţioşi" care vor mai mult de la joburile lor.
"Doar a-şi câştiga traiul prin munca lor nu mai este suficient. Doresc să facă ceva valoros, de care sunt pasionaţi şi să fie răsplătiţi pe măsură", mai spune Eduard Ezeanu. Din acest motiv, interesul pentru consiliere în carieră creşte, însă ritmul în România este destul de lent. "Consilierul în carieră m-a ajutat să-mi descopăr punctele forte, aşa că am renunţat la slujba de la bancă şi fac design vestimentar" Dana Pârvu, client
CUM SE DESFĂŞOARĂ Cele cinci etape ale şedinţei de consiliere George Butunoiu arată că sunt cinci etape ale consilierii:
- Evaluarea clientului (competenţe tehnice, experienţă, studii)
- Stabilirea unui profil de personalitate, unde punctează inclusiv rezistenţa la stres
- Întocmirea listei cu domenii adecvate profilului, în ordinea priorităţilor
- Evaluarea şanselor, în funcţie de abilităţi
- Îndrumarea către domeniul şi jobul cel mai potrivit