CONSILIERE: „Îmi plac maşinile. Ce job îmi pot lua?“
- Adam Popescu
- 16 februarie 2009, 00:00
Vă răspunde Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group, din Bucureşti.
Alexandru I., din Dâmboviţa: Sunt în căutarea unui loc de muncă, însă marea mea problemă este că nu ştiu nici măcar spre ce domeniu să mă îndrept. Îmi doresc un job care să mi se potrivească şi la care să mă duc de drag. Pot să spun doar că sunt atras de maşini. Am învăţat să îmi repar singur maşina, deşi nu am studii de specialitate. Menţionez că nu am studii superioare. Aşvrea să-mi spuneţi ce alternative am. M-ar ajuta o facultate? Într-adevăr, ca să vă duceţi cu plăcere la muncă, trebuie să fiţi foarte atent la jobul pe care îl alegeţi. Fiecare dintre noi îşi poate identifica cel puţin o trăsătură nativă, unică, un atu care îl poate ajuta să exceleze într-un anumit domeniu.
În cazul dumneavoastră, atracţia pentru sfera auto ar trebui să fie dublată de exemplu de abilitatea de a transmite in formaţii tehnice. Această abilitate vă sporeşte şansa de a găsi un loc de muncă în domeniul pentru care sunteţi pasionat.
Evident, doar afinitatea pentru domeniul respectiv nu este suficientă pentru obţinerea lui, trebuie să aveţi şi puţină experienţă sau studii. O facultate v-ar putea ajuta în obţinerea unui job în care aveţi nevoie de cunoştinţe avansate şi mai ales în dezvoltarea şi promovarea pe posturi ierarhice superioare. În acest sens, există specializarea Autovehicule Rutiere la Facultatea de Transporturi în cadrul Universităţii Politehnica, din Bucureşti. De asemenea, dacă înclinaţia dumneavoastră este mai mult pe partea tehnică, aţi putea încerca la profilul de mecanică auto.
Important ar fi să vă concentraţi şi pe acumularea de experienţă, fie într- un program de voluntariat sau internship, fie în diverse activităţi independente care sunt relaţionate cu industria auto. Pentru dumneavoastră cel mai important este modul în care expuneţi angajatorului ceea ce cunoaşteţi şi ce ştiţi să faceţi, cu exemple cât mai concrete despre situaţii practice. Pentru a face asta, este necesar să vă cunoaşteţi foarte bine, să fiţi stăpân pe cunoştinţele despre maşini, să fiţi capabil să îl faceţi să înţeleagă că sunteţi omul potrivit şi că vă doriţi să ocupaţi acel post. Se pune tot mai mult accentul pe talentul şi pe determinarea candidaţilor, şi nu numai pe experienţă. Însă şi aceasta din urmă este destul de importantă. Orice curs, training, specializare sau workshop sunt relevante în această direcţie şi aduc şi o bilă albă la angajare.
Andreea, Bucureşti: M-am certat cu şeful. Cum trebuie să mă comport în această situaţie extrem de delicată Comunicarea în cadrul organizaţional poate fi o problemă delicată. De cele mai multe ori dreptatea sau rezolvarea unei probleme se află undeva la mijloc între cei implicaţi.
În cazul unei discuţii contradictorii cu superiorul este indicat să vă luaţi ceva timp pentru a analiza, cât de obiectiv posibil, cauza problemei. Cel mai important este să propuneţi şi soluţii pentru rezolvarea acesteia şi să alegeţi canalul cel mai potrivit pentru a le comunica.
Ca în orice dispută este bine să recunoaşteţi aspectele în care celălalt a avut dreptate dar şi mai important este să vă păstraţi calmul şi să nu uitaţi că el este cel care are puterea deciziei. Dacă după toate acestea vă este dificil să continuaţi să lucraţi în acelaşi context, dar nu vreţi să părăsiţi organizaţia, puteţi cere mutarea într-o altă echipă sau alt departament.