Consiliera Danei Năstase primea tratament chinezesc la domiciliu
- Virgil Burl ă
- 6 octombrie 2011, 14:01
Termenul de ieri în dosarului Zambaccian s-a "consumat" prin audierea asistentei Danei Năstase, a unui şofer de TIR şi a unui magazioner.
Smaranda Corbeanu a fost, între 1995 şi 2005, asistenta Danei Năstase în firma Datis Consulting SRL, firmă ce se ocupa de consultanţa economică. Ea a arătat că întreaga corespondenţă a soţiei fostului premier se purta în plicuri închise, în care nu ştia ce se află. Totodată, fosta parteneră de afaceri a recunoscut că s-a deplasat, între 2003 - 2004, de două ori în China, unde a stat aproximativ două săptămâni, fiind însoţită de Dana Năstase şi Irina Jianu în una din deplasări.
Cash pentru doctori chinezi Fără a fi întrebată de preşedintele de şedinţă, Corbeanu a relatat judecătorilor că, în timpul celei de a doua vizite în China, Dana Năstase i-a dat fostului consul la Shanghai Ioan Păun "între 10 şi 15.000 de dolari" pentru a găsi câţiva medici specializaţi în medicina tradiţională chineză. Aceştia au venit de mai multe ori în ţară pentru a trata întreaga familie, inclusiv pe asistenta Corbeanu şi mai ales pe mama Danei Năstase. "Banii au fost înmânaţi lui Păun, la hotel, în prezenţa a doi medici chinezi şi a soţiei diplomatului, reprezentând costul cheltuielilor de deplasare, vizele şi al medicamentelor necesare", a arătat apropiata familiei Năstase în faţa judecătorilor.
În plicuri erau poze! Tot acolo, s-au întâlnit cu fostul premier, aflat în vizită oficială. Întrebată de înscrisul de pe un plic care i-a fost arătat la DNA, colet care a fost trimis lui Păun, Corbeanu a recunoscut că este scrisul ei dar că în plic puteau fi diferite lucruri mărunte cum ar fi "fotografii, felicitări de sărbători, pliante sau cataloage pentru brichete sau pixuri ce urmau a fi achiziţionate din China, în vederea campaniei electorale". Domnul Grigore de la MAE si comisioanele familiei O altă discuţie interesantă a făcut referire la un anume "domn Grigore". Acesta ar fi fost individul care a ajuta pe Dana Năstase cu anumite comisioane. Mai exact, întreţinea o casă a lui Paul Opriş, "situată undeva pe lângă Piaţa Amzei", plătea facturi şi locuia chiar în respectiva casă. "Nu ştiu unde era angajat. Locuia în respectiva casă cu familia. Ulterior a plecat în misiune în străinătate, presupun că lucra la Ministerul Afacerilor Externe (MAE)", a mai arătat Corbeanu.
Culoarea termopanelor Din China, cele două partenere de afaceri şi-au cumpărat "nimicuri", în timp ce Irina Jianu s-a interesat la mai multe depozite de materiale de construcţii. A urmat la audiere un alt martor, un şofer de TIR care a transportat un container pe ruta Constanţa - Bacău - Bucureşti (Chitila). Un alt martor a fost un gestionar al Regal Glass, firma care a confecţionat profilele termopan pentru imobilele din Zambaccian şi Cornu. După ce a oferit detalii terhnice şi contabile privind cantitatea de geam termopan pe care le-a prelucrat, Năstase a ţinut să ia cuvântul, insinuând că a plătit mai mult decât făceau şi "mă întreb câte dintre geamurile mele au ajuns la pista de carting de la Bacău", cu aluzie la investiţia făcută de fostul primar al oraşului, Dumitru Sechelariu. Gestionarul l-a contrat imediat pe Năstase, susţinând că niciun geam pentru locuinţa din Cornu nu a ajuns pe pista de carting din simplul motiv că ferestrele de la Bacău sunt albastre, în timp ce termopanele pentru Cornu erau albe.
Termenul scandalos Următorul termen a fost stabilit pentru data de 14 octombrie, moment în care avocatul fostului premier a răbufnit de mânie arătând că are termene cu acelaşi inculpat pe 12, 13, 14 şi 18 octombrie. Preşedinta de şedinţă nu s-a arătat impresionată de ieşirea avocatului şi a păstrat nemodificată data procesului.