Congresul american, îngrijorat de criza politică şi democratică din România

Congresul american, îngrijorat de criza politică şi democratică din România

Liderii grupului de prietenie cu România din Congresul American, Michael Turner (republican) şi Loretta Sanchez (democrat), au trimis, miercuri, o scrisoare secretarului de Stat Hillary Clinton, în care îşi exprima "deosebită îngrijorare în legătură cu evoluţiile recente din România".

După decenii de opresiune comunistă "România şi-a clădit o democraţie constituţionala şi a perseverat în a deveni un stat membru al NATO şi Uniunii Europene", au arătat aceştia în scrisoarea lor. "România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei ca aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România în European Phased Adaptive Approach", se arată în document.

Congressmanii afirmă, însă, că "situaţia politică actuală din România pune sub semnul întrebării angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi separarea constituţionala a puterilor în stat". Apelul ambasadorului american Semnatarii scrisorii împărtăşesc îngrijorarea ambasadorului american din România, Mark Gitenstein, "că această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României".

Pe timpul acestei crize financiare din România şi din întreaga Europă, "orice deviaţie constituţională va afecta viitorul financiar al ţării şi va pune în pericol viitorul democratic al României".

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii americani şi-au încheiat scrisoarea încurajând Departamentul de Stat "să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul României să îşi păstreze angajamentele pentru valorile democratice".