Acesta e argumentul lui Eugen Nicolicea pentru plasarea independenţilor în comisiile de influenţă.
După scenariul încercat la Senat, PDL s-a bătut şi la Camera Deputaţilor pentru posturile oamenilor lui Gabriel Oprea din comisiile parlamentare. Miza: cei 19 deputaţi racolaţi de la PSD şi PNL pot schimba majoritatea în comisii importante. Plasarea lor se loveşte, însă, de o prevedere a Regulamentului potrivit căreia împărţirea locurilor se face potrivit configuraţiei politice iniţiale, rezultată din alegeri. Şeful deputaţilor independenţi, ex-PSD-istul Eugen Nicolicea, susţine însă că va avea câştig de cauză: „Propunerea nu ne aparţine, a venit de la PDL, aici nu e vorba atât de posturi, cât de schimbarea majorităţilor în comisie. Oricum, ideea cu păstrarea configuraţiei iniţiale e o vrăjeală. Ce s-ar întâmpla dacă mâine mai rămân în PSD 15 deputaţi din cei 115 de la început?”.
În schimb, viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu susţine că reprezentanţii partidelor ar fi ajuns la un compromis. Fiecare formaţiune are dreptul să îşi păstreze numărul de membri din comisii, realizat pe baza configuraţiei iniţiale, iar independenţii urmează să primească locuri în limita celor disponibile. Se înclină balanţa
Indiferent care va fi soluţia pe care o va bate în cuie Biroul Permanent al Camerei, este clar că PSD şi PNL vor pierde teren. Comisia juridică, una dintre cele mai importante, era dominată de PSD şi PNL, dar situaţia s-a inversat, după ce Eugen Nicolicea, Gabriel Nicolescu şi Carmen Moldovan au trecut de la PSD la independenţi, iar Ioan Timiş de la PNL la PDL. Nicolescu a fost, iniţial, scos de PSD din comisie, dar a revenit ca independent după ce numărul de locuri s-a majorat. În cazul lui Timiş, liberalii spun că că nu mai au deputaţi care să vrea transferul la juridică. O situaţie delicată este şi la comisia de regulament, cea care are un rol important şi unde puterea are 2 oameni, opoziţia 2, iar minorităţile un loc. Aici independenţii ar urma vor să îl plaseze pe fostul PSD-ist Eugen Nicolicea.