Condiţii precare de igienă în multe spitale germane

Condiţii precare de igienă în multe spitale germane

După tragedia de la Spitalul Universitar din Mainz, unde au murit trei bebeluşi cărora le-a fost administrată o perfuzie contaminată, în Germania a început o dezbatere aprinsă despre condiţiile de igienă din spitale. Cum s-a putut ajunge atât de departe? Şi ce poate fi făcut pentru a îmbunătăţi situaţia?

În secţia de reanimare a Spitalului Universitar din Mainz sunt trataţi bebeluşii născuţi prematur sau cei care suferă de o boală de inimă. Medicii îi hrănesc cu ajutorul perfuziilor, cu soluţii care conţin, spre exemplu, magneziu, carbohidraţi şi apă.

Doi angajaţi ai spitalului prepară zilnic aceste soluţii - este o muncă de rutină, efectuată în echipament steril. Mănuşile sunt schimbate cel puţin la fiecare jumătate de oră, într-o încăpere cu aer filtrat. O perfuzie periculoasă, contaminată cu enterobacter cloacae Din fiecare perfuzie se ia o probă care e verificată în institutul de microbiologie al spitalului. Prin acest procedeu, specialiştii pot să-şi dea seama dacă soluţia conţine bacterii - din păcate însă, de abia cu 20 de ore mai târziu. Pe 20 august, o perfuzie contaminată cu germeni de enterobacter cloacae le-a fost administrată mai multor nou-născuţi. Doi au murit o zi mai târziu, iar al treilea pe 23 august. Nu se ştie încă dacă bacteria a provocat decesul bebeluşilor. Citiţi mai multe pe Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News