Condamnati sa invete in scoli demne de lumea a treia

Condamnati sa invete in scoli demne de lumea a treia

Anul scolar 2007-2008 debuteaza la fel de dezastruos ca si precedentii in privinta infrastructurii.

Majoritatea elevilor sunt fie condamnati sa intre in continuare in aceleasi clase murdare, fie nevoiti sa invete in alte scoli decat cele la care s-au inscris, pentru ca acestea din urma sunt inca in constructie sau in curs de renovare.

Motivul: cu toate ca au avut la dispozitie peste 281.000 de lei, primarii nu au fost in stare sa deschida licitatii sau sa incheie contracte pentru reparatia unitatilor de invatamant.

Desi recunosc ca stiau de cateva luni despre situatia dezastruoasa in care se afla scolile, liceele si gradinitele din toata tara, guvernantii se multumesc sa-i „traga de urechi” pe principalii responsabili abia cu o saptamana inaintea inceperii noului an scolar. Masura a fost luata de ministrul educatiei, Cristian Adomnitei.

„Pentru cei care au primit bani prin primele trei hotarari de guvern: daca pana pe 14 septembrie nu vor incarca pe programul electronic de licitatie publica faptul ca au licitatie publica, li se vor lua bani. Acelasi lucru se va intampla, pe 21 septembrie, cu primariile care au primit bani prin hotararea din august. Acesti bani vor fi redistribuiti doar unde sunt lucrari in desfasurare”, a amenintat Adomnitei.

Acesta a gasit insa o solutie viabila, dar pentru viitorul an scolar: fondurile destinate renovarii scolilor vor fi alocate direct inspectoratelor scolare.

„Pur si simplu delasare”

Potrivit autoritatilor, o situatie foarte grava se inregistreaza in 11 judete (Bacau, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Covasna, Galati, Gorj, Mehedinti, Neamt, Sibiu) si in Capitala.

„Punctul cel mai nevralgic pe care l-am identificat este stadiul contractarilor. (...) Pe de-o parte, primarii unor orase au acuzat legislatia greoaie, lipsa personalului specializat, mai ales a proiectantilor (caz specific judetului Mehedinti). Pe de alta parte, edilii din comune s-au plans ca accesul la internet este dificil, motiv pentru care nu pot incarca pe site-urile institutiilor anuntul de licitatie. Dar Bucurestiul nu are nicio scuza. Aici nu poate fi vorba decat despre nepasare, despre delasare”, a completat ministrul Adomnitei.

Potrivit acestuia, Capitala a primit 1.176 de miliarde de lei vechi pentru renovarea scolilor si a contractat pana acum doar 240 de miliarde de lei vechi. In Bucuresti, situatia este cu atat mai speciala cu cat doar pentru gradinite au fost alocate 260 de miliarde de lei, din care s-au folosit pentru contractari doar 23,6 miliarde de lei vechi.

„Sub zece la suta. In municipiul Bucuresti! (...) Cele care mai salveaza cat de cat imaginea sunt sectoarele 2 si 6. Sectorul 1 este in a treia pozitie. (...) Cea mai grava situatie este in sectorul 4, care a avut conturile blocate, pentru Directia specifica, timp de opt luni. Dupa aceea, urmeaza sectorul 5”, a precizat Cristian Adomnitei.

Nici „fruntasii” la cheltuieli nu stau mai bine

Nici judetele „fruntase” la capitolul contractari nu stau mai bine. Un exemplu este Prahova, unde un sfert dintre unitatile de invatamant isi vor intampina elevii cu mormane de moloz. In sprijinul lor, autoritatile locale sustin ca banii au fost alocati prea tarziu, iar firmele de constructii nu-si pot respecta termenele de finalizare a lucrarilor.

„52 de scoli au primit banii in august si este evident ca nu au cum sa se incadreze in termen”, sustine Gheorghe Borovina, inspectorul scolar general adjunct.

Acestora li se adauga 200 de scoli si gradinite care nu vor putea primi autorizatii sanitare de functionare. Astfel, Scoala nr. 19 din cartierul ploiestean Mimiu - unde invata 120 de copii - arata ca dupa bombardament.

Cladirea, veche de peste o jumatate de secol, nu are gard, iar peretii exteriori sunt crapati si au tencuiala cazuta. Abia in aceste zile, o echipa de muncitori s-a apucat de lucru, insa e putin probabil ca lucrarile vor fi finalizate la timp. (Au colaborat Marius Nica si Eugenia Mihalcea)

Ne puteți urmări și pe Google News