Condamnati sa cerem "azil turistic"

Condamnati sa cerem "azil turistic"

Ofertele externe, mai ieftine decat anul trecut, le surclaseaza din nou pe cele ale hotelierilor romani, care "tin coada sus".

Vacante in strainatate cu 5%-7% mai ieftine ca anul trecut, de doua ori mai multe curse charter si destinatii noi - sunt doar cateva dintre surprizele pe care operatorii romani se pregatesc sa le anunte la Targul National de Turism, care isi va deschide maine portile.

Agentii de turism estimeaza ca, pentru prima data in ultimii 17 ani, in acest sezon, Bulgaria va ocupa primul loc in preferintele romanilor, devansand Grecia si Turcia, care-si disputau pana acum suprematia.

Cereri mai multe, preturi mai mici Cel putin opt destinatii noi vor intra pe listele operatorilor de curse charter in vara 2007. Romanii vor putea zbura direct spre Nisa, Costa Blanca, Venetia si Insula greceasca Kos. Cei care-si doresc sa vada Sicilia si Sardinia cu circa 600 de euro vor avea la dispozitie patru zboruri - doua in iunie si doua in septembrie, iar la Madeira se va putea ajunge direct in iunie.

La inceputul lui septembrie, amatorii de calatorii vor avea posibilitatea sa descopere Kenya, la preturi mai mici decat pana acum - 890 de euro in loc de 1.200 de euro.

„Ideea a pornit de la cererea foarte mare. Deja circa 30a din avioane sunt pline cu clienti din corporatii, dar si tineri care vor sa-si petreaca luna de miere”, a declarat Aurelian Bratosin, directorul Butterfly Tourism. O alta destinatie exotica ar putea fi si Republica Dominicana, desi proiectul nu a fost deocamdata confirmat.

Pentru cursele deja existente, operatorii aproape ca au dublat numarul de zboruri, urmand sa se concentreze in mod special pe aeroporturile din tara. „Numai din Cluj vor decola in vara 16 chartere pe saptamana. Anul trecut au fost doar sapte”, a declarat Lucia Murariu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

„In chartere „se vor bate” Grecia si insulele sale, impotriva Turciei, „amenintate” de Tunisia, care vine puternic din urma cu zboruri aproape zilnice, ce decoleaza din Bucuresti, Cluj, Bacau si Sibiu”, a declarat Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. In top se pastreaza si Spania, cu zboruri spre continent, dar si spre Tenerife, Mallorca si Ibiza.

Reducerile de pret anuntate in acest an sunt urmare a imbunatatirii negocierilor dintre hotelieri si operatorii romani. In plus, ofertele s-au diversificat, astfel ca turistul poate gasi in multimea de variante si una mai accesibila pentru bugetul sau. In schimb, in tara, schimbarile sunt mai mult de atitudine.

Lipsa de turisti aduce promotii

In fata avalanselor de oferte venite din afara, hotelierii romani, obisnuiti sa scumpeasca in fiecare an cu cel putin 10%, incep sa bata in retragere. De data aceasta, nu numai ca isi vor mentine tarifele, asa cum au stabilit deja, ci, in unele cazuri, vor oferi chiar pachete promotionale.

Acestea se vor adresa celor care decid sa mearga in vacanta in timpul saptamanii, nu doar in weekend. Turistii vor putea beneficia de servicii gratuite suplimentare, o gustare sau reduceri pentru prelungirea sezonului. Asta pentru ca, spun specialistii, turismul de weekend va ramane in continuare principala sursa de venit pe litoral.

In plin sezon, un sejur de sase zile la hotel de doua stele in Mamaia va costa 175 de euro, iar la trei stele - 304 euro. La patru stele, turistul va plati circa 80 de euro pe zi, cu mic dejun inclus.

„Si in tara se va inregistra o crestere a numarului de turisti. Este vorba despre persoanele foarte ocupate, care isi petrec concediile in apropiere, din lipsa timpului. Dupa litoral sunt preferate Delta Dunarii, zona Bucovinei si Maramuresului”, este de parere Lucia Murariu.

Promovat intens anul acesta, Sibiul i-ar putea atrage pe romani, dar pentru vacante scurte acestia preferand, in general, destinatiile cu soare. Mai nou, multi au prins gustul sistemului all-inclusive, „specie rara” in Romania.

Greu de adoptat

Sistemul all inclusive, exclus in Romania

Sistemul all inclusive nu se poate aplica pe litoralul romanesc din cauza statului, sustin hotelierii de pe litoral. O cauza, spune Aurel Butnaru, proprietarul a doua hoteluri din Mamaia, este aceea ca pe litoralul romanesc hotelurile, restaurantele si plajele au proprietari diferiti, „asa ca nu poti sa pui la dispozitia turistului bucatica de nisip pe care sa faca plaja”.

O alta cauza: sustine Angela Zahiu, proprietarul unui hotel de patru stele, la noi mancarea este foarte scumpa, iar TVA-ul este de 19%, „in vreme ce in alte tari e de 7%”.

In tari precum Turcia, producatorii de vinuri si mancare varsa un anume procent la fondul de turism, asa ca hotelierii isi permit sa adopte sistemul all inclusive.

Exista, de asemenea, o multime de facilitati, la constructia de hoteluri, la partea de transport. O alta problema, spun hotelierii, e sezonalitatea, care in Romania este doua luni pe vara, pe cand in alte tari europene se ajunge la 9-12 luni. 

In schimb, agentii de turism dau vina pe „socotelile managerilor de restaurante si hoteluri”. Pentru ei, spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din zona de sud-est, Corina Martin, sistemul „ la carte” este mai avantajos, in vreme ce sistemul all inclusive ii avantajeaza pe turisti. (Feri Predescu)

Unic

Nemtii fac legea la hotelul Tismana

Hotelul Tismana din Jupiter, de trei stele, este singurul loc de pe litoralul romanesc care ofera pachetul all inclusive, gratie unui contract pe cinci ani incheiat in 2003 cu agentia germana ITS. Din cele 500 de locuri de cazare, 120 sunt rezervate turistilor germani, care beneficiaza de reduceri substantiale si de camere cu vedere la mare si balcon.

Restul sunt puse la dispozitia romanilor. Turistii germani aduc un venit sigur de 144.000 de euro, dar directorul hotelului, Elena Stan, spune ca profitabil ar fi un venit de 300.000 de euro. Problema sunt celelalte 380 de locuri, greu de ocupat. Solutia pe care o vede Elena Stan: mai multi hotelieri sa se asocieze cumva, sa ofere contracte charter care sa aduca „valuri” de turisti care sa fie atrasi cu astfel de pachete.

Oferta all inclusive de la Tismana: cazare in camera dubla, dus, minibar, TV cablu, bautura (suc, apa minerala, cafea, bere, vin alb si rosu, bauturi spirtoase) si mancare la discretie in sistem de bufet suedez, intrarea la piscina si pe terenurile de volei si minifotbal. (Catalin Ionescu)

Ne puteți urmări și pe Google News