Concurenţă crâncenă pe ultimele spaţii din Centrul Vechi

Concurenţă crâncenă pe ultimele spaţii din Centrul Vechi

Doar 15 spaţii mai erau disponibile, ieri, în noul El Dorado al distracţiei. Preţurile chiriilor au crescut cu peste 20%, sumele cerute devin astronomice, dar chiar şi-aşa se găsesc clienţi.

Lipscaniul a fost scos la lumină în ultimii ani, aşa cum arheologii scot din măruntaiele pământului un artefact extrem de valoros. Ruinele rămase încă în picioare, de la geamul cărora scot capul din când în când câţiva copii, sunt ignorate în vâltoarea petrecerii care cuprinde străzile micului oraş de epocă.

"Spaţiile se închiriază în două-trei zile"

Potrivit agenţilor imobiliari care lucrează în zona Centrului Vechi al Capitalei, se mai găsesc foarte puţine locuri de închiriat, în jur de 15. E practic ultima strigare pentru cei care vor să-şi adjudece un loc în cea mai fierbinte zonă a Bucureştiului.

"Cele de pe străzile bune se dau imediat, în două-trei zile. Locurile de pe celalte străzi, nu la fel de arătoase şi dezvoltate, cum ar fi spre exemplu strada Gabroveni, chiar dacă proprietarii cer un preţ mult prea mare, într-o lună-două se găseşte client. În Centrul Vechi s-au închiriat şi spaţii de 50 mp cu 3.000 de euro/lună", a declarat Marius Spiridon, expert imobiliar la agenţia GalaxyImob.

În funcţie de zonă, preţurile pleacă de la aproximativ 20 de euro pe metru pătrat şi ajung la 50 de euro. În plină criză, dacă în restul ţării preţul chiriilor au luat-o la vale, aici au urcat. "De exemplu, faţă de lunile de vară, preţurile au crescut cu 20%-30%. Sunt foarte multe restaurante şi cafenele din alte zone ale Capitalei care nu au clienţi şi vor să se mute aici. Cererea foarte mare a crescut preţurile", a subliniat expertul imobiliar.

5.500 de euro pe lună pentru 220 mp

Pe Lipscani, pe un spaţiu de 100 mp, renovat recent, se cere o chirie lunară de 3.500 de euro. În aceeaşi zonă, pe un spaţiu cu deschidere de 70 m la stradă, aflat "într-o clădire consolidată, în apropiere de o zonă cu trafic pietonal intens, lângă alte cafenele, restaurante şi puburi, se cere o chirie de 2.700 de euro pe lună. Preţul creşte dacă vorbim şi de o terasă. Un loc pentru o cafenea de 120 mp cu terasă de 125 mp, cu "o poziţie foarte bună, într- o zonă cu trafic pietonal intens", te costă 4.000 de euro lunar.

"Un loc ideal de restaurant sau pentru club, cu deschidere la o stradă cu trafic intens, compus dintr-un demisol şi parter care are în total 220 mp utili" aşa cum sună prezentarea unui anunţ imobiliar, te-ar costa 5.500 de euro pe lună. Până mâine, aceste anunţuri s-ar putea să nu mai fie valabile.

Lipscani, "un loc bun de distracţie"

Dacă în urmă cu câţiva ani, prea puţini se aventurau să-şi bea cafeaua de dimineaţă sau berea de amurg pe Lipscani, acum acesta a devenit locul de întâlnire preferat al domniţelor de Dorobanţi şi al tinerilor cu maşini ochioase. Cum se aprind luminile în oraş, se şi măreşte coada la shaormeria de la colţ, iar fetele cu tocuri cui îşi lasă urmele pe străduţele pietruite în căutarea unui loc la o masă.

Afaceriştii şi-au adjudecat treptat aproape toate locurile unde pot să scoată câteva mese în faţă ca să încropească o mică terasă. Pe nimeni nu deranjează peisajul ciobit de şantierul a cărui finalizare este împinsă de la o lună la alta de edilulşef al Capitalei. Nici mirosul care, în anumite zone, îţi mută nasul, nu întoarce din drum petrecăreţii veniţi să se zbânţuie până în zori.

Pe lângă "un loc bun de distracţie", Lipscaniul a devenit atracţia numărul 1 pentru afaceriştii care vor să-şi deschidă prăvălie. Fără îndoială, aglomeraţia spune că Centrul Vechi se transformă, are parfum de staţiune turistică.

"Centrul Vechi e singurul loc din ţară unde, în timpul crizei, au crescut preţurile la chirii. Proprietarii vor cere preţuri din ce în ce mai mari pentru că şi interesul afaceriştilor a crescut, iar oferta este destul de mică.", MIHAI SOFRONIE, broker imobiliar

Ne puteți urmări și pe Google News