Cinci dintre deţinuţi urmează să fie eliberaţi cât mai curând şi vor pleca în exil în Spania, împreună cu familiile lor, a anunţat, ieri, arhiepiscopul de Havana, Jaime Ortega. Restul grupului va avea parte de aceeaşi soartă, dar punerea în libertate se va face treptat, în cursul următoarelor luni.

Cei 52 de deţinuţi fac parte din lotul "Primăvara neagră", arestaţi în martie 2003 în urma unui val de reprimare a mişcării disidente. Eliberarea grupului este cea mai importantă decizie în acest sens luată de regimul comunist de la preluarea puterii de către Raul Castro, în februarie 2008.

Şeful diplomaţiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, care a participat la discuţiile cu liderul de la Havana, alături de înaltul prelat, a salutat debutul unei "noi ere în Cuba".

Biserica Catolică a făcut apel la Guillermo Farinas, unul dintre deţinuţii politici, fost jurnalist aflat în greva foamei din februarie, să renunţe la protest după ce starea sa de sănătate s-a agravat.

UE a salutat gestul făcut de regimul de la Havana, în timp ce Franţa, prin vocea unui purtător de cuvânt al diplomaţiei, a anunţat că nu exclude posibilitatea primirii de noi deţinuţi politici eliberaţi din închisorile cubaneze.

La sfârşitul lunii iunie, în închisorile cubaneze se aflau 167 de astfel de deţinuţi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale tolerate de regimul comunist.