Compromisul, reteta care a salvat reforma Uniunii Europene
- Adam Popescu
- 20 octombrie 2007, 03:00
Presedintele Traian Basescu crede ca popularizarea tratatului trebuie sa fie o tema de campanie pentru europarlamentare.
Dupa o ultima runda de negocieri mai putin tensionate decat se asteptau, liderii europeni au ajuns joi noaptea, la Summitul informal de la Lisabona, la un acord asupra textului final al Tratatului de reforma care va inlocui indelung criticata Constitutie europeana, blocata din 2005.
„Uniunea Europeana are Tratat”, a anuntat satisfacut presedintele Traian Basescu dupa miezul noptii, la cateva minute dupa ce sefii de state si de guverne au ajuns la o intelegere cu Polonia si Italia, evitand un nou blocaj al negocierilor.
Tratatul de la Lisabona va fi semnat pe 13 decembrie tot in capitala Portugaliei, care detine presedintia semestriala a UE, sa fie ratificat in cursul anului 2008 de toate statele membre, mai curand in parlamente decat prin referendum, pentru a intra in vigoare in 2009, inainte de alegerile europarlamentare.
Popularizarea tratatului ar trebui sa fie, in opinia lui Basescu, una dintre temele principale ale campaniei electorale pentru europarlamentare.
Noul compromis pentru UE
Chiar daca elementele „la care tinea Romania”, cele legate de simboluri, s-au pierdut pe drum, dupa cum a explicat ministrul de externe Adrian Cioroianu, noul tratat, de peste 250 de pagini, schimba substantial regulile jocului intre institutiile europene.
Documentul va institui un presedinte al UE, un sef al diplomatiei europene, o maniera simplificata de luare a deciziilor prin renuntarea la unanimitate, o intarire a puterilor Parlamentului European (PE) si o implicare mai mare decat pana acum a legislativelor nationale.
Negocierile de la miezul noptii
Pana la acord, sefii de state si ai diplomatiilor tarilor europene au avut insa de infruntat in special obiectiile Poloniei si ale Italiei.
Daca nemultumirile Italiei erau legate de redistribuirea locurilor in PE, conceputa de eurodeputatii Alain Lamassoure si Adrian Severin si votata recent, Polonia dorea impunerea clauzei Ioannina - precedent care permite amanarea unor decizii in UE la cererea mai multor state aflate in minoritate.
In discutiile prelungite pana la miezul noptii, Italia a obtinut un mandat de parlamentar in plus, cu conditia ca votul presedintelui PE sa fie unul exceptional, iar Polonia - transferul clauzei Ioannina intr-un protocol al tratatului si un avocat general in Curtea Europeana de Justitie.
Potrivit presei locale, Portugalia s-a aratat inca de la inceput deschisa la orice foma de compromis pentru a nu rata sansa ca tratatul sa poarte numele capitalei-gazda. Si Bulgaria a obtinut dreptul de a folosi sintagma „evro” (euro, in alfabetul chirilic - n.r.) in diverse documente oficiale.
DE OCHII EUROPEI
Basescu-Cioroianu, o relatie cordiala
La Lisabona, Traian Basescu si Adrian Cioroianu au pozat intr-o echipa unita, in absenta lui Calin Popescu-Tariceanu insa. Cu un mandat convenit de comun acord inca din luna iulie, cu zambetul pe buze, presedintele si ministrul de externe au stabilit ultimele detalii ale pozitiei Romaniei in aeronava cu care au plecat impreuna de la Bucuresti.
La conferinta-fulger convocata de seful statului dupa miezul noptii de joi nu era asteptat initial decat Basescu, singurul caruia i se pregatise, de altfel, un scaun. Surpriza a fost insa ca, spre deosebire de Summitul de la Bruxelles, Cioroianu nu a stat doar la aceeasi masa cu presedintele, ci a putut spune si cateva vorbe, fara ca Basescu sa epuizeze subiectul in propria declaratie.
REGLEMENTARI
Ce aduce nou tratatul
Presedintele UE. Actuala presedintie semestriala rotativa a Uniunii va fi inlocuita, din 2009, cu un lider mandatat pe doi ani si jumatate, care poate fi reinnoit.
Sistemul de vot. In ciuda opozitiei Poloniei, in Consiliul European deciziile se vor lua dupa principiul dublei majoritati - 55% dintre state, reprezentand 65% din populatie - inca din 2014 sau cel mai tarziu din 2017.
Competentele UE. Tratatul stabileste trei tipuri de competente ale UE: exclusive in cinci domenii, partajate si de sustinere.
Personalitatea juridica. Uniunea devine persoana juridica unica, avand capacitate de reprezentare in diverse foruri. Un avantaj pe termen lung pentru Romania ar fi, de exemplu, dubla reprezentare in Consiliul de Securitate: ca membru al UE, dar si ca tara sud-est europeana.
Comisia Europeana. Din 2014, doar doua treimi din statele membre vor trimite prin rotatie la Bruxelles cate un comisar european, cu mandat de 5 ani.
Charta Drepturilor Omului. Potrivit lui Basescu, „extrem de important este faptul ca in Tratat se include si Charta Drepturilor Fundamentale ale Omului”. Cele doua state au exprimat rezerve, Marea Britanie si Polonia, „au dreptul sa nu o aplice integral din motive interne”, a adaugat presedintele.
Politica externa. Obiectiile Marii Britanii au fost depasite, iar din 2009, Uniunea va avea un inalt reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, care va fi, in acelasi timp, si vicepresedinte al Comisiei Europene, ales dupa aceleasi mecanisme de desemnare a comisarilor.
Politica de securitate si aparare. La negocieri, liderii europeni s-au aratat deschisi sa extinda domeniile in care statele sunt obligate sa se ajute reciproc, incluzand mai ales cazurile de agresiune si calamitatile.