Comisia Europeană: Ţările vizate de siteul discriminator olandez să se adreseze CEDO

Comisia Europeană: Ţările vizate de siteul discriminator olandez să se adreseze CEDO

Toate ţările afectate de site-ul discriminator lansat de Partidul Olandez al Libertăţii, printre care România şi Bulgaria, ar trebui să sesizeze instanţa olandeză sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în această chestiune, relatează agenţia bulgară de ştiri Focus, care citează Comisia Europeană.

Afirmaţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE Viviane Reding, Matthew Newman, care a mai spus că, deşi Bruxellesul urmăreşte cu atenţie situaţia, Comisia Europeană nu a înregistrat o încălcare a dreptului comunitar şi nu poate deschide o procedură de infringement. "Olanda nu este într-o situaţie de încălcare a dreptului comunitar. Trebuie să vedem cum evoluează această situaţie", a spus Newman.

Statele membre au legislaţii solide în vigoare, iar incitarea la ură rasială poate fi combătută ''eficient, la nivel naţional'', înainte de a fi nevoie ca Executivul UE să iniţieze o procedură, a adăugat oficialul CE. Comisia Europeană poate interveni, în calitate de gardian al Tratatelor UE, în cazul încălcării de către un stat membru a legislaţiei europene. Site xenofob şi discriminator

Problema este complicată de faptul că site-ul cu accente xenofobe şi discriminatorii aparţine unui partid politic din Olanda şi nu guvernului sau unei autorităţi olandeze, deşi PVV susţine coaliţia de guvernământ de la Haga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Olandez al Libertăţii (PVV), cu un program xenofob şi ultranaţionalist, a lansat recent un site unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda. ''Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut locul de muncă din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Dorim să ştim'', acesta este mesajul postat pe site-ul respectiv.

Mesajul este ilustrat cu titluri din presă referitoare la est-europeni, precum ''Nu ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce în ţările voastre?'' şi ''Est-europenii - criminalitate în creştere''.