Comedie fără umor cu animale guralive

Comedie fără umor cu animale guralive

"Omu’ de la zoo", cu Kevin James, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Comedia "Omu’ de la zoo" confirmă, pentru a mia oară, longeviva obsesie a Hollywood-ului pentru filme cu animale cu "grai", care sunt mai umane decât oamenii.

Filmul în care Kevin James joacă un îngrijitor de animale dintr-o grădină zoologică are aerul unei pelicule clasice cu Adam Sandler – care, de altfel, a produs filmul şi l-a sprijinit pe James –, numai că elimină din reţetă glumele dezgustătoare. "Omu’ de la zoo" poate fi descris ca o combinaţie între "O noapte la muzeu" şi "Dr. Doolittle", însă cu umor slab, replici clişeistice şi personaje feminine parcă decupate din carton.

James este Griffin Keyes, cel mai bun îngrijitor de la Grădina Zoologică Franklin Park. El se pricepe mai bine să comunice cu animalele decât cu oamenii şi încă mai suferă după o fostă iubită, Stephanie (Leslie Bibb), întruchiparea stereotipului de femeie frumoasă, superficială şi fiţoasă. Atunci când Griffin se gândeşte să devină vânzător de maşini de lux pentru a o impresiona pe Stephanie, animalele din Franklin Park îşi dau seama că-l iubesc atât de mult încât îl vor ajuta să câştige fata fără schimbarea radicală de carieră. Desigur, Griffin nu-şi dă seama că femeia ideală se află chiar lângă el, în persoana unei veterinare de la zoo, jucată neutru de Rosario Dawson.

Animale cu vocile lui Cher, Stallone şi Nick Nolte

James, un actor plăcut, dar banal, interpretează acelaşi băiat bun, dar fără personalitate şi noroc, ca în alte pelicule de-ale sale – "Paul, mare poliţist la mall", "Hitch, consilier în amor" şi "Oameni mari şi fără minte".

Cu adevărat interesante sunt însă personajele-animale: cuplul de lei cu vocile lui Cher şi Sylvester Stallone, elefantul bulimic cu vocea regizorului Judd Apatow, maimuţa şmecheră cu vocea lui Adam Sandler şi gorila pentru care a "vorbit" Nick Nolte. Leul lui Stallone e ţinut sub papuc de leoaica Cher, în timp ce gorila Bernie stă depresivă într-o grotă fără privelişte.

Momentele cu animalele merg, în mare parte, datorită unor detalii precum leul care scoate limba, supărat, sau lupul care-l învaţă pe Griffin cum să-şi marcheze teritoriul cu urină, însă atunci când sunt prelungite excesiv, farmecul se pierde. Simpatici sunt şi cei doi urşi (voci: Jon Favreau şi Faizon Love), care se tachinează constant şi se jignesc cu apelative precum "ierbivorule!". Dacă majoritatea animalelor vorbesc "natural" în ceea ce priveşte efectele vizuale, gorila arată 100% construită din plastic şi pixeli, atunci când se plânge de viaţa ei grea.

Complet previzibil

Structura filmului este arhicunoscută şi nu rezervă niciun fel de surpriză narativă. Dar, în ciuda scenariului superficial şi a personajelor de care nu te poţi ataşa, la un moment dat, la o nuntă, simţi cum se înfiripă un strop de emoţie şi de romantism. Din păcate, senzaţia e destrămată în doar câteva secunde de o glumă fizică de duzină. Până la genericul de final, rămâi cu impresia că scenariul nu a fost scris de şapte oameni, ci de animale fără degete opozabile. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/ak-pN_ZwvG4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 63 de milioane de dolari a încasat filmul, până acum, în cinematografele din lumea întreagă

CIFRE

Buget nejustificat pentru produsul final

Comedia produsă de Adam Sandler a avut parte de şapte scenarişti şi de un buget de 80 de milioane de dolari, destul de ridicat pentru o comedie fără pretenţii. Filmul a avut parte de o performanţă solidă, dar nu ieşită din comun, la box-office, pe aceeaşi linie cu majoritatea peliculelor lui Kevin James. În weekendul premierei (8-10 iulie), în SUA, filmul a încasat 20 de milioane de dolari. Câştigurile totale pe teritoriul american, până acum, au fost de 46 de milioane de dolari, la care se adaugă 16,5 milioane din restul lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News