Conform unui studiu care vizează importanţa sănătăţii asupra riscului de generare a bolilor mintale, persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani şi cu un nivel crescut al colesterolului dezvoltă, în scurt timp, Alzheimer. Studiul a fost efectuat pe un număr de 9.752 de subiecţi din Carolina de Nord.

Rezultatele au fost prezentate miercuri în cadrul întâlnirii Academiei de Neurologie din Chicago.

Dr. Alina Solomon de la Universitatea Kuopio din Finlanda a afirmat într-un interviu telefonic – "Boala Alzhaimer nu apare peste noapte, iar colesterolul este doar o piesă a acestui puzzle". Medicul de origine română, care a ajutat la conducerea studiului, a informat în continuare că există o fază preclinică, latentă, în care nu apare niciun semn al bolii, deşi aceasta este instalată. Transformările patologice ale creierului se pot produce chiar în zeci de ani.

Alzheimerul este cea mai frecventă formă de demenţă manifestată în rândul persoanelor în vârstă, iar cercetătorii încearcă să afle cauzele sale. Printre factorii de risc se numără sedentarismul, obezitatea şi alimentaţia bogată în grăsimi. Toate acestea contribuie la creşterea colesterolului şi, implicit, la riscul de apariţie a cumplitei boli.

Recomandările medicilor pentru prevenirea Alzheimerului si a cauzelor sale se axează pe o dietă echilibrată şi pe exerciţii fizice.

(15:28)